Juristen Ada Alak har försökt hjälpa sju kvinnor som fastnat i sina äktenskap. Imamen Adly Abu Hajar får cirka fem samtal i veckan från kvinnor som vill skilja sig där mannen vägrar. Foto: Firas Razak

De hjälper muslimska kvinnor att skilja sig

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt för muslimska kvinnor i Sverige att få igenom en skilsmässa. Även om de skiljer sig enligt svensk lag så måste en imam upplösa äktenskapet religiöst, enligt muslimsk tradition. Men detta kräver att även mannen godkänner skilsmässan.

Få imamer i Sverige går med på att upplösa ett äktenskap om endast kvinnan vill skilja sig. Det skapar problem för kvinnor som skiljer sig, enligt svensk lag, men fortfarande är gifta, enligt muslimsk rätt, i sitt ursprungsland då mannen vägrat skilsmässa.

Juristen Ada Alak i Malmö har försökt hjälpa åtminstone sju kvinnor de senaste två åren som hamnat i det som kallas för ”haltande äktenskap”.

– Jag hade gärna sett att Sverige tar upp dessa frågor och för en dialog med imamer om hur man kan lösa en sådant problem, men också att man tittar på olika avtal med olika länder, säger Ada Alak.

Mannen har makten

Enligt islamisk rättstradition har mannen ovillkorlig rätt att ta ut skilsmässa medan kvinnan behöver mannens godkännande för att kunna skilja sig.

– Många män utnyttjar den här rätten. Kvinnan blir begränsad på så sätt att hon inte kan gifta om sig om hon skulle vilja gå vidare. Och om hon reser till sitt hemland kan mannen hindra kvinnan från att resa ut ur landet då de fortfarande anses vara gifta, berättar Ada Alak, biträdande jurist i Malmö.

Imamer rädda för hot

Imamen och Malmöbon Adly Abu Hajar får cirka fem ärenden varje vecka från kvinnor som vill skilja sig. Han är en av de få imamer i Sverige som hjälper kvinnor att upplösa äktenskap där mannen vägrar skilsmässa.

– Många imamer är rädda för att få hot från männen, därför skickar de ärendena till mig inte bara från Sverige utan från hela Europa, berättar han.

Adly Abu Hajer har själv fått ta emot flera hot från män som inte velat skilja sig. Han menar att Sverige borde införa en lag om att imamer måste upplösa ett muslimskt äktenskap även om bara kvinnan vill skilja sig. På så sätt skulle imamer kunna hänvisa till svensk lag om de blir hotade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.