Arkivbild Foto: Lars Pehrson / TT

Svårt för studenter att hitta bostad

Publicerad

Det är fortsatt kärvt för Skånes studenter när det gäller att hitta bostad till terminsstarten. Värst är det i Lund, men inte heller Malmö, Kristianstad eller Helsingborg får grönt ljus i Studentkårernas årliga kartläggning.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, tittar varje år på hur det ser ut på de olika studieorterna när det gäller bostäder till studenterna. Och – som vanligt – ser det dåligt ut.

– Det är inte några större förbättringar, säger Matilda Strömberg som är ordförande för SFS.

– Fortfarande bor 90 procent av Sveriges studenter i en stad där bostadsmarknaden inte fungerar.

Lång väntan i Lund

I Lund har det länge varit mycket besvärligt för studenter att hitta boende. SFS beskriver läget som ”rött”. Det betyder att man inte kan erbjuda alla studenter ett boende under höstterminen. Studentkårerna i Lund rapporterar att det långsamt blir bättre, men att byggandet inte motsvarar behovet. Kårerna säger också att det finns studenter som hoppar av sina utbildningar eftersom de inte hittar någonstans att bo.

Idag får en lundastudent stå i kö sex-tolv månader för ett korridorsrum och mellan ett och två år för en studentlägenhet.

”Gult” läge

I de andra studieorterna i Skåne är läget ”gult”. Det betyder att man någon gång under höstterminen kan erbjuda boende med förstahandskontrakt.

I Helsingborg räknar kommunen med att alla studenter kommer att ha ett boende vid mitten av höstterminen. Fram till dess kan vissa behöva hitta kortsiktiga lösningar.

I Kristianstad tror Studentkåren att det kan ta en termin innan alla studenter fått ett boende. Krristianstad har bostadsgaranti. Det innebär att studenten måste söka själv under 30 dagar och efter det har kåren ytterligare 30 dagar på sig att skaka fram en bostad. Bostadsbolaget ABK säger att korridorrum går ganska snabbt att få fram, men en studentlägenhet kan ta flera år.

Dyra hyror

I Malmö är det tufft vid terminsstarten, men det brukar lösa sig under terminen.

Studentkåren tycker inte att Malmö gör tillräckligt för att lösa bostadskrisen och att de nybyggda lägenheterna är för dyra. Och just höga hyror är ett problem för många studenter runt om i landet.

– Många studenter har egentligen rätt till bostadsbidrag, säger Matilda Strömberg.

– Vi visar i rapporten att reglerna kring bostadsbidrag inte funkar. Det är krångligt och informationen är bristfällig. Det gör att endast fem procent av landets studenter har bostadsbidrag.

SFS bostadrapport

SFS bostadsrapport bygger på uppgifter från studentkårer och bostadsförmedlare i 33 städer.

Städerna har delats upp i tre kategorier: röd, gul och grön.

Röd markering innebär att städerna inte kan erbjuda ett förstahandskontrakt till nya studenter inom det första halvåret. Gul innebär att studenter kan få ett bostadserbjudande någon gång under höstterminen, medan städer med grön markering kan erbjuda ett boende inom en månad från terminsstarten.

Så här ligger de 33 städerna till på listan:

Rött: Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby.

Gult: Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Malmö, Norrköping, Växjö och Örebro.

Grönt: Gävle, Karlshamn, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Västerås, Örnsköldsvik och Östersund.

Källa: Sveriges förenade studentkårer (SFS)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.