Svarta vårddockor ska minska risken för felbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Zainab Jones vittnar om att patienter med svart hud löper större risk att felbedömas inom vården. Hon har under sina tjugo år inom vården aldrig sett vårddockor med icke-vit hud och därför tagit initiativet till förändring på Malmö stads vårdutbildningar.

Rodnader på hud kan se olika ut beronde vad patienten har för hudfärg och tidigare har endast vita vårddockor för utbildningssyfte funnits på hälso, vård- och omsorgsförvaltningen på Malmö Stad.

– Jag som svart kvinna har under mina 20 år inom vården aldrig sett dockor med mörk hud, säger utbildningsansvarig Zainab Jones och nämner ett exempel från verkligenheten:

– En nära anhörig till mig sökte vård på grund av nässelutslag och läkaren beskrev i hennes journal att det inte gick att bedöma vad det var eftersom hon var mörkhyad.

”Det handlar om jämlik vård”

Tillsammans med hennes kollegor, Lotta Hylen och Ana Rusovan, vill Zainab Jones fylla kunskapluckorna som finns om symtom på svart hud. Genom vårddockor som används i utbildningssyfte ska de lyfta hur bland annat rodnader kan se olika ut på olika hudfärger.

– Det finns studier och forskning från England och USA som visar att patienter som har melaninrik hud löper större risk att få djupa vävnadsskador från tryckssår än patienter med ljus hy. Vi kan inte ha vårdutbildningar som endast baseras på ljus hud, säger Zainab Jones.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.