Svedala och Jokkmokk – Skåningar som samlar på samekonst

Uppdaterad
Publicerad

För den som är intresserad av samisk konst och hantverk är Jokkmokks marknad något utav ett måste. Sydnytt har träffat paret Bergfelt från Svedala som besökt marknaden varje år de senaste 20 åren.

I februari varje år åker Eva och Jan Bergfelt cirka 150 mil norrut för att besöka Jokkmokks marknad. I huset hemma i Svedala har de samlat på sig samiskt hantverk och konst.

– Faktum är att jag längtar upp ofta. Det är samhörigheten mellan mellan människa och natur som lockar. Det är inte heller lika kommersiellt som här nere, säger Eva Bergfelt.

För Eva och Jan handlar intresset om naturen, det geniunt vackra och annorlunda som finns i samernas kultur.

– Det som är intressant för vår del är att vi båda är lika fokuserade. Vi kombinerar våra krafter. Eva är mer intresserad av den kvinnliga slöjden, medan jag är inne på den manliga delen av samiskt hantverk, säger Jan Bergfelt.

För Jans del väcktes intresset när han som ung arkitekt besökte Kiruna, medan Eva alltid varit intresserad av konsten och livet som same.

Det har gjort att deras egna delar av samlingen också ser annorlunda ut. Jan samlar bland annat på knivar, medan Eva har en stor samling väskor.

– Det här är en klenod, säger Eva och håller upp en skinnväska som hon köpt av en gammal samisk dam för 20 år sen.

– Varje gång jag använder den kommer det fram folk och frågar vad det är för något.

Nu är det dags för årets resa till Jokkmokk. I år hoppas de komma hem med bland annat fjällröding, renkött, fiskrom och kanske någon slöjdsak. Men i år har Jan förbjudit Eva att köpa med sig väskor med hem till skåne.

Men väl framme på marknaden kan Eva inte hålla sig.

– Det här är ett praktexempel. Fint hantverk och underbar design. Jag tror jag ska köpa den, säger Eva.

– Den är verkligen fin, säger Jan med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.