”Många är irriterade på oss och undrar när verksamheten ska starta igen”, säger Monica Ribbnäs på anhörigföreningen i Svedala. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Anhörigföreningen i Svedala har haft stängt sedan mars

Publicerad

I Svedala kommun ställdes all verksamhet för anhöriga in när coronapandemin bröt ut. Fortfarande har inget återupptagits och det börjar slita på många.

– Det finns människor som håller på att kollapsa i sin situation, säger Monica Ribbnäs, sekreterare på Svedala anhörigförening.

Svedala anhörigförening är den största i Sverige med sina 400 medlemmar. Vanligtvis brukar de ha olika aktiviteter och ett café varje vecka på ett dagcenter där alla medlemmar är välkomna. Allt är pausat sedan i mars.

– De har ett stort vårdansvar i hemmet och det orkar ingen människa i det långa loppet. Det är direkt skadligt att inte få umgås med någon annan, berättar Monica Ribbnäs.

Andra kommuner har fortsatt

I vissa andra skånska kommuner har man träffats i mindre grupper på exempelvis 15 personer.

– Det är svårt här, för hur gör man urvalet på 400 personer. Samtidigt är många av medlemmarna äldre och det är inte så lätt att då göra en samling utomhus och få alla att sitta på gräset exempelvis.

”Finns ingen lösning”

Monica Ribbnäs trodde att de vid den här tidpunken skulle kunna ha påbörjat aktiviteterna igen, men eftersom smittspidningen ökar igen vet de inte när verksamheten kommer kunna återupptas.

– Många tjatar och är irriterade på oss. De undrar när vi ska starta igen. Vi ser verkligen behovet hos vissa personer att få träffa andra, men vi vet inte hur vi ska lösa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.