Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem. Arkivbild. Foto: TT

Sven-Erik Alhem: ”Uteslutet att Madsen får sitt straff sänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem är mycket förvånad över att Peter Madsen nu enbart överklagar strafflängden men inte själva domen för mordet på journalisten Kim Wall. Madsen dömdes den 25 april till livstids fängelse för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden.

– Jag är överraskad över att han ändrade sig i skuldfrågan. Den förhoppning han hyser om att få sitt straff mildrat, tror jag inte kommer infrias, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, till SVT Nyheter Skåne.

Vad är Peter Madsens tanke med att överklaga straffet och inte domen?

– Det är svårt att bedöma för mig som inte är psykolog. Madsens beteende efter händelsen har hela tiden visat att han varit oberörd över händelsen. Men det finns trots allt de som inte står ut med att inte erkänna sin skuld.

Är det här ett slags indirekt erkännande?

– Om det är så att han inte längre förnekar mord, så är det ett sorts erkännande. Men det är först när han uttalar sig i rätten som man kan veta vad han menar. Hittills har han kommit med den ena förklaringen efter den andra utan att skämmas. Jag trodde att han skulle komma med ännu en bortförklaring.

Hur ser Peter Madsens möjligheter ut att få sitt straff sänkt?

– Min personliga uppfattning är att det är helt uteslutet. Det skulle förvåna mig otroligt mycket om han slapp undan livstid. Om jag hade varit domare hade jag dömt honom till livstid, säger Sven-Erik Alhem.

Han är dock noga med att betona att Peter Madsen ska betraktas som oskyldig tills dess att dom i målet vunnit laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet