Svensk Bilprovning möter konkurrensen

Publicerad

Avregleringen av bilprovningsmonopolet kommer att bli positivt för kunderna på Österlen, det säger Svensk Bilprovning som menar att företaget nu kommer att dyka upp på fler orter i Södra Skåne.

Från och med den 1 juli är det inte längre nödvändigt att åka just till Svensk bilprovning när kallelsen om obligatorisk kontrollbesiktning dimper ner i brevlådan. Bilprovningsmonopolet går i graven, och det blir fritt fram för konkurrenter att röra om i besikningsgrytan. Anders Andersson är platschef för svensk bilprovning i Ystad, Simrishamn, Trelleborg och Skurup. Han är taggad inför den väntande konkurrensen, och ser nu över hur den bäst ska bemötas.
I gårdagens rapport varnade Motormännens riksförbund för att glesbygden kan komma att bli lidande av avregleringen, eftersom de nya företagen främst kommer att vara intresserade av att etablera sig i storstäderna.

– För de som bor i storstad kommer det nog finnas mycket att välja emellan, men vad det gäller glesbygden är frågan om det kommer att finnas någon som är intresserade av att driva verksamhet där, sa Maria Spetz, vd för Motormännens riksförbund.

Hennes uttalande oroar bilprovningskunden Malin Fredriksson.

– Det vore synd om det försvinner härifrån. Att allt dras till stan och inget blir kvar för oss som bor på landet.

Men Anders Andersson säger att det inte finns någon fara för urholkning på den sydöstskånska landsbygden. I alla fall inte vad det gäller det företag han själv jobbar på.

– Vi kommer att finnas kvar, och vi kommer dessutom etablera oss på fler orter, säger han.

Vilka orter det gäller vill han inte avslöja, men han säger att tillgängligheten kommer vara i fokus.

– Våra kunder tillhör de mest nöjda i hela Sverige, och för dem betyder det lokala mycket, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer