Maria Donis, vd för branschorganisation Svensk fågel, säger att producenterna är förbereda på konsekvenserna av fågelinfluensafallet i Skåne. Foto: Svensk fågel/SVT

”Virusutbrottet var en tidsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk fågel är inte överraskade att fågelinfluensan kommit till Skåne. Producenterna har en beredskap för en stoppad svensk export och biosäkerheten är god, enligt vd:n Maria Donis.

– Egentligen är det inte så överraskande. Det har florerat i närområdet och Skåne ligger inte så långt ifrån Danmark. Många länder har haft det här problemet länge, så det var en tidsfråga, säger Maria Donis.

Ett hundratal kycklingbönder och ett tiotal kalkonbönder i landet är medlemmar i branschorganisationen. Många av dem finns i Skåne, men inga ligger in närheten av den drabbade hönsgården, enligt Maria Donis.

Fågelinfluensa i Skåne

”Känner oss ganska trygga”

Efter onsdagens två influensafall uppmanar Svensk fågel medlemmarna att fortsätta med sina vanliga säkerhetsrutiner och vara extra försiktiga.

– Vi känner oss ganska trygga eftersom vi håller djuren inomhus och jobbar med biosäkerhet hela tiden. Det sitter i ryggraden på våra uppfödare, säger Maria Donis.

Så ni är inte oroliga för att det här kan drabba era producenter?

– Inte oroliga, men det är självklart att man ska vara extra vaksam. Vi har gått ut till våra medlemmar om de ska hålla hög beredskap och vara extra uppmärksamma.

Kan de här influensafallen påverka exporten av svenska produkter?

– Den huvudsakliga produktionen och försäljningen sker i Sverige, där vi ställer väldigt höga krav just på smittskydd och god djurhälsa vilket ger ett högre pris. Exporten till tredjeland är mycket ringa i förhållande till den svenska och europeiska marknaden, och inom EU finns ett regelverk där handeln ska fungera, så länge den inte sker med en besättning som blivit drabbad.

Har en buffert

Att ett tredjeland utanför EU stoppar exporten från ett EU-land eller hela EU på grund av virusutbrott hos fjäderfän sker titt som tätt, enligt Maria Donis. Därför har producenterna en beredskap.

– Vi är ganska vana vid det faktiskt. Men som det ser ut nu har vi inget case och ingen konstaterad smitta bland våra kyckling- och kalkonuppfödare. Hur är det blir i framtiden är jättesvårt att säga. Det kan vara vissa länder som stoppar export, men det har man en buffert för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Skåne

Mer i ämnet