Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så blev stenkastning på E65 en fråga för regeringen. I videon får du en sammanfattning av händelserna – på 60 sekunder. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk polis tackar nej till danska kameror

Uppdaterad
Publicerad

Ett dansk företag har erbjudit polisen i Skåne tio övervakningskameror för att få bukt med stenkastningen mot danska bilar. Men polisen har tackat nej.

– Det skulle uppfattas som att vi gynnar enskilda företag, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Skånepolisen.

Totalt 117 anmälningar om stenkastning mot danskregistrerade bilar på E65 har inkommit till polisen under våren och sommaren.

I ett av fallen träffades en man så illa av en flygande sten som gick igenom vindrutan att han blev blind på ena ögat och fick tänder förstörda.

Sedan en vecka tillbaka har polisen mer resurser till förfogande för att utreda händelserna.

– Det är nu en särskild händelse i stället för en lokal insats. Vi arbetar fortfarande med förundersökningen, men om den kan jag inte berätta så mycket utåt. Det är ett digert arbete att sortera bland de här händelserna, 117 stycken, säger Ewa-Gun Westford.

Erbjudit kameror

Danska TV2 rapporterar att ett danskt företag som tillhandahåller övervakningskameror erbjudit sig att sätta upp tio kameror längs E65, ett erbjudande som polisen avböjt. Vd:n säger till danska TV2 att han är besviken på att svensk polis tackar nej till erbjudandet.

– Det har inte så mycket att göra med att det är två olika länder, det handlar om offentlig upphandling. Sedan är det otroligt komplicerat att få tillstånd att sätta upp kameror. Det är mycket att ta hänsyn till och det kan uppfattas som att människor blir filmade. Det låter sig inte göras helt enkelt, säger Ewa-Gun Westford.

Ingen misstänkt

De danska bilarna är oftast på väg till eller från färjan mot Bornholm i Ystad. Mycket tyder på att den eller de som kastar förflyttar sig med bil och polisen har använt drönare, utan resultat.

– Vi har inga misstänkta ännu, säger Ewa-Gun Westford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet