Skånske Jonas är en av piloterna i Black Hawk.

Svenska svarta hökar används i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska insatsen i Afghanistan leds nu från P7 i Revinge och den här veckan har man fått en ny möjlighet att rädda skadade soldater. Sydnytt träffade den skånske piloten Jonas som nu får styra över en krigsmaskin.

För nära fyra miljarder kronor har Försvarsmakten köpt 15 helikoptrar av modellen Black Hawk.

Och det är mytomspunna krigsmaskiner som svenska piloter börjar flyga i krigets Afghanistan i denna vecka. Som första europeiska land har Sverige satsat på Blawk Hawk som är gjord för helt andra situationer än dess föregångare inom försvaret.

Soldater i utlandstjänst

Nya uppgifter

Skånske piloten Jonas, som bara vill benämnas med förnamn av säkerhetsskäl, menar att detta är en robust och tålig maskin.

– Våra tidigare helikoptrar var i grunden civila som modifierats.

I motsats till de tidigare så kallade superpumorna kan denna svarta hök till skillnad mot de amerikanska helikoptrarna i samma hangar, inte använda Rödakorssymbolen. Lars Eklind, chef för helikopterförbandet, säger att detta beror på de nya uppgifter denna ska ha.

– Det går inte att använda denna symbol eftersom den också ska användas för att transportera soldater.

Rädda soldater

Till skillnad mot tidigare då man använde svenska helikoptrarna till att flytta patienter mellan sjukhus, kan nu Jonas flyga rakt in i stridsområdet och rädda skadade soldater.

– Vi har skydd mot beskjutning men också mot värmesökande missiler, huvudinriktningen är dock att undvika eldgivning.

De svenska piloterna är specialutbildade och examinerade på denna modell i USA och har nu under flera veckor testat flygningar under Afghanska förhållanden, från absolut kolmörka nätter till extremt dammiga dagar.

Just idag är Jonas dock missnöjd med dammet från den grusväg som rotorn piskar upp.

– Det har regnat i flera dagar så det blev inte så mycket.

Det har tagit tid för försvaret att få fram en ny helikopter och när man denna vecka börjar använda den i ett skarpt läge så är det när den internationella truppinsatsen är under avveckling och om ett drygt år, avslutad. Jonas är nu inne på andra veckan på plats och hans bestående intryck hittills är den unikt vackra naturen.

– Detta har jag aldrig sett tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soldater i utlandstjänst

Mer i ämnet