• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Svenskar som har fast bostad i Sverige får resa via Danmark vidare ut i världen på semester, enligt de danska reglerna. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenskar får resa på semester via Kastrup

Uppdaterad
Publicerad

Om du har en fast bostad i Sverige, får du lov att resa igenom Danmark för att ta dig vidare till ditt semesterresemål i ett annat land. Det bekräftar den danska rikspolisen för SVT på tisdagen och förtydligar samtidigt reglerna.

Det har förekommit olika uppgifter om vad som egentligen gäller för svenskar som vill passera Danmark eller som vill åka till Kastrup för att flyga vidare på semester till ett annat land. De danska myndigheterna har gett motstridiga besked den senaste veckan. Följande gäller:

  • Från utlandet via Danmark

Enligt dansk polis får man bara resa igenom Danmark om man kan visa upp ett dokument på ett giltigt skäl för sin transitresa.

Ett giltigt skäl för att resa genom Danmark har till exempel en svensk medborgare som varit på semester utomlands och som via Danmark och Kastrup ska ta sig hem till Sverige. Dansk polis betonar dock att alla genomresor ska ske utan onödiga uppehåll.

  • Från Sverige via Danmark

Personer som reser in i Danmark för att resa vidare till andra länder, ska också kunna visa giltigt skäl för en sådan genomresa.

Personer med fast bostad i Tyskland, Sverige, Norge eller Island anses ha ett giltigt skäl för att få resa genom Danmark för att åka vidare på semester utanför Danmark.

  • Semesterresa från Kastrup

”Ja, svenskar får resa från Sverige via transit på Kastrup och vidare på semester i Grekland till exempel, förutsatt att man har en fast bostad i Sverige. Det gäller utländska medborgare som har fast bostad i Sverige, Norge, Finland, Island och Tyskland, förutsatt att man tar kortast möjliga resväg, inte gör några onödiga uppehåll och i övrigt inte uppvisar några sjukdomstecken när man passerar den danska gränsen.” Det uppger den danska rikspolisens presstjänst i ett mejl till SVT på tisdagseftermiddagen.

Samma besked lämnar presstjänsten på Kastrup:

”Om den svenske resenären har en giltig biljett till exempelvis Grekland, ja, då kan den personen resa via Kastrup. Men man måste ha en giltig biljett annars riskerar man att nekas passera den danska passkontrollen.” Det skriver pressansvarig vid Köpenhamns flygplats till SVT.

Här kan du läsa mer information på den danska polisens hemsida.

Utrikesdepartementet i Sverige avråder dock svenska medborgare från alla icke nödvändiga utlandsresor till alla länder fram till den 15 juli i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer