Kommunfullmäktige i Hässleholm. Foto: SVT / Arkiv

M och SD bakom maktskifte i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

När den rödgröna budgeten röstades ner uppstod politiskt kaos i Hässleholm. På måndagskvällen blev det klart att Moderaterna och Sverigedemokraterna tar de ledande posterna i kommunen.

När det var dags att rösta om vem som ska vara ordförande i kommunfullmäktige fram till valet 2018 ställdes Moderaternas Douglas Roth mot Sverigedemokraternas Patrik Jönsson. Moderaternas kandidat vann.

Efteråt omröstningen säger Pär Palmgren (M), oppositionsråd:

Hässleholmspolitiken

– Moderaterna kommer att stödja Sverigedemokraternas önskemål om att få förste vice ordförandeposterna i kommunen.

Det som nu sker i Hässleholm följs av politiker på riksplanet och har lyfts fram i utländsk media.

– Det är en liten sensation och det kan spela en viss roll att Moderaterna har signalerat att man är beredd att ta makten på riksplanet med visst stöd av Sverigedemokraterna, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap i Lund, som länge studerat Sverigedemokraterna i Skåne.

”Islossning för SD”

Även SVT Nyheters inrikespolitiske reporter Pontus Mattsson ser det som händer i Hässleholms kommunpolitik som en unik händelse i Sverige.

– Skulle jag vara sverigedemokrat skulle jag vara överlycklig, de uppfattar det säkert som islossning, konstaterar Mattsson sent på måndagskvällen.

Hur menar du då?

– Såvitt jag vet är det här är första gången, på det här sättet, som man röstar på varandras kandidater Moderaterna och Sverigedemokraterna emellan.

”Valteknisk samverkan”

Socialdemokraternas avgående ordförande i kommunstyrelsen, Lena Wallentheim (S) säger att det är uppenbart att moderater och sverigedemokrater har ”gjort upp i kulisserna” om ett samarbete för att kunna ta makten i Hässleholm.

– Vi har inget formellt samarbete med Moderaterna men i praktiken blir detta en valteknisk samverkan, säger Patrik Jönsson (SD).

Moderaterna får ordförandeposterna både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Sverigedemokraterna får vice ordförandeposterna.

Moderaterna centralt ser det som att M, L och KD är de partier som kommer att styra kommunen tillsammans, att de utgör ett block och att Sverigedemokraterna och Folkets Väl är ett annat block. 

– De som styr kommunen är ju de som har fått igenom sin budget, vilket är M, L och KD. Det är de tre partierna som samarbetar, säger Niklas Gillström, pressekreterare för Moderaterna, till TT.

Till SVT Nyheter Skåne säger Niklas Gillström att det inte rör sig om ett valtekniskt samarbete med SD i Hässleholm.

– Han (Patrik Jönsson) får säga vad han vill men det är inget valtekniskt samarbete. Han vet inte vad det betyder, säger Niklas Gillström.

”Sålt sin själ”

Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Folkets väl har under kvällen röstat fram moderater och sverigedemokrater till de tyngsta posterna i kommunen.

– Vi tycker att Alliansen har sålt sin själ genom att aktivt rösta för att SD skulle få vice ordförandeposterna, säger Irene Nilsson (S), avgående ordförande i kommunfullmäktige och hon får medhåll av Lena Wallentheim.

– Vi beklagar detta för Hässleholms kommuninvånare, tillägger de.

Vad kunde ni gjort annorlunda för att denna situation inte skulle uppstå?

– Vi har försökt diskutera med Alliansen i samband med budgetarbetet med de hade bestämt sig för att fälla oss och vi kunde inte göra mer, säger Irene Nilsson och konstaterar:

– De är 31 och vi är 30 i fullmäktige.

Tunga poster till M och SD

Kommunfullmäktige får under den tid som återstår av mandatperioden Douglas Roth (M) som ordförande och Patrik Jönsson (SD) som förste vice ordförande. Irene Nilsson (S) blir andra vice ordförande.

Kommunstyrelsen får Pär Palmgren (M) som ordförande och Ulf Erlandsson (SD) som första vice ordförande. Lena Wallentheim (S) blir andra vice ordförande och oppostionsråd. Pär Palmgren blir kommunalråd.

Även om Moderaterna och Sverigedemokraterna tar över den politiska ledningen från de rödgröna inklusive Centern behöver de fortfarande stöd från något av de andra partierna för att få igenom sin politik i fullmäktige.

”Blandade signaler”

Jonas Hinnfors, professor i statvetenskap vid Göteborgs universitet, påminner om att kommunpolitikerna är friare överlag att bilda majoriteter och att många olika varianter på samarbete över blockgränserna redan finns i ett stort antal kommuner.

TT: Är det här ett exempel på hur svensk politik nu kommer se ut?

– Nja, det beror nog på. Visserligen har moderatledaren släppt på kontaktförbudet med SD men det finns ändå en stor intern tveksamhet att gå långt i samarbete med SD. Det är blandade signaler och jag tror inte att Moderaterna har landat i vad de tycker.

– Om inte de centrala partiledarna ger signalen att det är fritt fram att samarbeta med SD, kommer det inte bli vanligt. Det finns en så stor tveksamhet i dag i partiorganisationerna till SD som parti och samarbetspartner. Kanske vi lokalt kan se på enstaka platser, samarbeten, då initierade av moderater där man lokalt vill se ett sådant samarbete men jag tror inte det blir en stor våg.

Så ser mandatfördelningen ut i Hässleholm:

Socialdemokraterna: 20

Vänstern: 2

Miljöpartiet: 4

Centern: 4

Summa: 30 mandat.

===

Sverigedemokraterna: 14

Moderaterna: 8

Liberalerna: 3

Kristdemokraterna: 4

Folkets väl: 2

Summa: 31 mandat.

Kommunfullmäktigemötet sändes live på Hässleholms kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet