Foto: SVT

Sveriges äldsta koloni 100 år

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller Landskrona 600 år. Och samtidigt fyller koloniföreningen vid citadellet 100 år. Det är Sveriges äldsta koloniområde och kanske det vackraste, en riktig skånsk pärla.

Vid en liten stuga med prunkande grönska och utsikt över vallgraven står Tina Green och påtar i jorden. Rädisorna och salladen har precis kommit upp, och det gäller att hålla ogräset borta. 

Det här är hennes och sambon Bengt Nilssons paradis.

– Att komma hit en sommarmorgon,  höra fåglarna sjunga och samtidigt veta att man bara har fem minuters promenad till centrum, det är en otrolig känsla, säger hon.

Sveriges äldsta

Koloniområdet vid citadellet  är unikt, vackert beläget vid de kringgärdande vallarna. De första stugorna uppfördes redan på 1870-talet, och det gör det till Sveriges äldsta koloniområde. Koloniföreningen fyller hundra år i år. Här finns också ett litet kolonimuseum.

– Landskrona är Sveriges kolonitätaste stad. Nästan alla har någon koppling till en koloni. Därför var det naturligt att vi skulle ha ett kolonimuseum just i Landskrona, säger museilektor Anneli Oxenstierna.

Flög från Irland

Området är Landskronas största turistattraktion, och hit kommer människor från både när och fjärran, inte minst när det är öppen visning i området.

– En dag kom det en dam uppför vår trappa och pratade engelska. Hon kom från Irland och hade läst om området i ”House And Garden” och hade flugit från Irland till Göteborg via London och tagit tåget till Landskrona bara för att se detta.

– Hon tyckte det var helt fantastiskt, säger Bengt Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer