– Det är ett mycket tråkigt men tyvärr nödvändigt beslut, säger Johan Rosengren, verksamhetschef vid Svettmottagningen, i ett pressmeddelande.
Beslutet hänger enligt honom samman med att Försäkringskassan och Sveriges kommuner och landsting (SKL) begränsat rätten till ersättning för vård utomlands.
Enligt lagen ska en patient få ersättning för vård utomlands, motsvarande vad behandlingen kostar i Sverige. Men i brist på tydliga prisuppgifter för vad sjuklig svettning, hyperhidros, skulle kosta att behandla i Sverige har patienter fått ersättning för den faktiska kostnaden – alltså vad de betalat för behandlingen utomlands.
Kostnaderna för planerad vård utomlands har mer än tredubblats på fyra år, enligt Försäkringskassan. Mer än hälften av utbetalningarna under 2018, totalt 160 miljoner kronor, gick till så kallade svettbehandlingar.
Sänkta ersättningar
För att begränsa kostnadsökningarna tog därför Försäkringskassan och SKL i våras fram en nationell prislista för svettbehandlingar, vilket lett till att ersättningsnivåerna nu sänkts.
– De nya nivåerna täcker inte ens läkemedelskostnaderna, vilket är häpnadsväckande. Ingen kan bedriva verksamhet under dessa förutsättningar, menar Johan Rosengren.
Svettmottagningen stänger sin danska klinik från och med september men fortsätter bedriva verksamhet på sin mottagning i Stockholm. Behandlingarna där ger dock inte rätt till ersättning från Försäkringskassan.