Svininfluensan – Stort tryck på sjukvårdsupplysningen

Uppdaterad
Publicerad

Telefonnumret 1177 är extremt populärt i dessa sjukdomstider, när alltfler drabbas av svininfluensan. Många oroliga ringer sjukvårdsrådgivningen, som är öppen dygnet runt, för att få svar och råd.

Men köerna är långa, framförallt kvällar och helger, och vissa kommer inte ens fram.

– Vår målsättning är att kunna svara inom några minuter, men nu är situationen så extrem så att det är omöjligt. Väntetiderna de senaste veckorna har i värsta fall legat på 45-60 minuter, och det tycker vi är jättetråkigt, säger Mona Zadig, verksamhetschef på Skånes sjukvårdsrådgivning.

Den senaste tiden har de allra flesta samtal till 1177 handlat om svininfluensan, och vaccinet. En vanlig oktobervecka får sjukvårdsupplysningen i Skåne runt 8000 samtal. Förra veckan kom 29 000 samtal.

När Mona Zadig ser tidningarnas löpsedlar på väg till jobbet, vet hon ofta vad telefonsamtalen kommer att handla om.

– Självklart blir många bekymrade och vill komma fram i telefonen, men jag kan inte ta in fler personal, alla timanställda sjuksköterskor är inkallade och av den fasta personalen är det många som redan jobbar extra kvällar och helger. Och jag kan inte ta in ”vem som helst” för att klara trycket, eftersom det krävs många år som sjuksköterska för att få jobba här, och en speciell kompetens, fortsätter hon.

De som inte kommer fram på 1177 kan ändå hitta information på andra ställen, rekommenderar Mona Zadig.

– På vår egen hemsida, eller på krisinformation.se. Och på dagtid ska man ringa sin vårdcentral eller barnavårdscentral.

Pia Bjuvenhed har 17 år bakom sig som sjuksköterska, inom barnsjukvården, och jobbar nu på sjukvårdsrådgivningen sedan några år.

– De svåraste samtalen är de med mycket frustration, när människor inte vet vart de ska ta vägen, om de har blivit kallade och så vidare. Men rent medicinskt är inte svininfluensan svårare för oss än något annat.

Många samtal kommer från oroliga småbarnsföräldrar.

Där blir ofta rådet att stanna hemma, ge febernedsättande, och hålla koll på allmäntillståndet. Barn kan ha hög feber utan att bli särskilt påverkade.

– Det är viktigt att få i barnen vätska, och att vara observant på andningen, eftersom de är trängre i sina andningsvägar.

Det kan också vara svårt när personer som inte är så bra på svenska ringer till 1177. Planer finns på att anställa flerspråkig personal, och samtidigt skapa en nationell sjukvårdsrådgivning, så att samtal kan kopplas dit kompetensen är bäst i hela landet.

– Det vore bra. Idag uppstår krockar ibland, när vi till exempel har olika syn på vad som är sjukdom. Ibland blir det så att man inte förstår varandra, och då råder jag kanske någon att söka vård för säkerhets skull, för att vara på säkra sidan, säger Pia Bjuvenhed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.