Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska fotbollsförbundet och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö avtäcker statyn av Zlatan Ibrahimovic. Foto: Johan Nilsson/TT

Zlatan-statyn på plats där allting började

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic kom till Malmö för att vara med när statyn av honom själv skulle avtäckas.

Över tusen personer var på plats när statyn av Zlatan Ibrahimovic avtäcktes på Stadiontorget i Malmö på tisdagseftermiddagen. Många barn och lärare hade tagit ledigt från skolan för att se giganten.

 – Det är självklart att statyn ska vara här. En staty av Zlatan är ett av de förslag som flest medborgare har önskat sig i Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jameh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, när hon välkomnar Zlatan Ibrahimovic till Malmö.

– Det avtryck Zlatan har gjort i fotbollen är stort, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollsförbundet. Han säger att Sveriges genom tiderna största fotbollsspelare har gjort mycket för mångfalden inom sporten.

– Det känns som Zlatan kommer hem. Det var här allting började, säger Håkan Sjöstrand innan statyn ska avtäckas.

Zlatan tar till orda

– Det blir en symbol för alla de som inte känner att de passar in eller liknar andra. Jag är ett levande bevis på detta, säger Zlatan Ibrahimovic.

– Om jag kan så kan andra också göra det. Vi är alla bäst på det vi gör.

Han tackar förbundet för att de tagit initiativ till statyn och Malmö stad för att de har tagit emot den. Zlatans långa och framgångsrika karriär gör att han ses som en ikon av många unga fans.

Han berättar att han kickat många bollar i närheten av platsen där statyn står.

– Jag tog Malmö till frukost, Sverige till lunch och världen till middag. Allting är möjligt, säger Zlatan Ibrahimovic.

Framtiden och Malmö FF

Zlatan får på presskonferensen frågor om sin fotbollskarriär och om Malmö FF.

– Jag kommer att spela så länge jag känner mig fysiskt stark. Jag ser inte så många 38-åriga professionella fotbollsspelare. Mitt kontrakt går ut i december och jag vet inte vad som kommer att hända efter det.

På frågan om Malmö FF kommer att vinna SM-guld, svarar han:

– Malmö är den största klubben i Skandinavien. De har mest erfarenhet så jag tror de kommer att vinna allsvenskan.

Zlatan tror inte att hans staty kommer att råka ut för skadegörelse som Nilla Fischers staty har gjort.

– Min staty kommer att skyddas av mina fans, av många från Rosengård, säger Zlatan.

Zlatan anser att hans staty är en symbol för att allting är möjligt.

– Inte bara inom fotboll utan inom alla områden, säger Zlatan.

Det första Zlatan gjorde när han kom till Malmö var att hälsa på sin familj, berättar han. Han säger att Malmö har förändrats mycket under de 20 år han har bott och arbetat utomlands.

En bjässe på torget

På torget mellan gamla och nya stadion står den tre meter höga Zlatan. Statyn väger ett halvt ton och har skapats av konstnär Peter Linde i hans atelje´i Saltsjöbaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.