Per Lärka

Sydnyttchefen: ”Dubbelmoral om fotoregler”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne försöker stoppa media från att fotografera på sjukhusen samtidigt som de själva ägnar sig åt olaglig kameraövervakning. Sydnyttchefen Per Lärka protesterar mot regionens agerande.

I dag avslöjar Sydnytt att Region Skåne i strid mot lagen kameraövervakar tusen och åter tusen patienter i och utanför sjukhusen. Samtidigt gör regionledningen allt för att stoppa media från att dokumentera missförhållanden inom vården, trots att lagen ger media rätt att fotografera och filma på sjukhusen.

”Det här är allvarligt, i synnerhet på sjukhus är det viktigt att människors integritet skyddas”, säger länsstyrelsens inspektör Henrik Kvennberg om kameraövervakningen på sjukhuset i Kristianstad.

Medier

Som ansvarig utgivare för Sydnytt blir jag också upprörd över Region Skånes självsvåldiga syn på lagen. Samtidigt som patienter filmas olagligt och helt urskillningslöst i väntrum och på vårdavdelningar, vill regionledningen stoppa journalisters helt lagliga dokumentation och granskning av missförhållanden på sjukhus och vårdcentraler.

Skrämmer vårdpersonalen

Vårdbiträden, läkare och sjuksköterskor uppmanas sen en tid tillbaka att hålla utkik efter journalister som intervjuar patienter och personal på vårdinrättningar. Om de upptäcker att så sker ska journalisterna ”uppmanas att avsluta aktiviteten och att radera bilderna/filmen/ljudupptagningen”, som det står i regiondirektören Jonas Rastads beslut.

Det här beslutet är ett tomt hot i syfte att stoppa medias granskning av missförhållanden inom vården. Regiondirektören har inget lagligt stöd för att radera filmer eller att stoppa fotografering på sjukhusen. Det är han medveten om. Det är också Region Skånes chefsjurist som för ett par veckor sen skickades fram av regiondirektören när jag och ett antal andra ansvariga utgivare protesterade mot beslutet.

Det smått jävulska med beslutet är att det heller inte är riktat mot media. Det är istället ett sätt att skrämma upp vårdpersonalen. Sydnytt har många exempel där medarbetare uttryckt rädsla för arbetsgivaren Region Skåne. Det här beslutet innebär att den vårdanställde som vill prata med media om missförhållanden tänker sig för: Här har de fått instruktioner som kan tolkas att de ska slita kameror ur händerna på journalister, då kan de ju inte själva stå framför kameran.

Påstås skydda patienterna

Den ende som kan ge ett skriftligt fototillstånd – ja, det krävs en underskrift på papper -  är verksamhetschefen på sjukhuset eller vårdcentralen. Det innebär att en missnöjd patient eller anställd måste gå till den chef, som troligen är ansvarig för missförhållandena, och be om tillstånd för att media ska dokumentera bristerna.

Regiondirektörens motiv till beslutet om fotoförbud är att skydda patienters integritet samt sekretessbelagda uppgifter. Men det verkar inte vara det verkliga skälet. Det som fick regiondirektören att agera mot Skånemedia var en händelse på Helsingborgs lasarett före valet. En patient som placerats i ett förråd i det överbelagda sjukhuset ringde Helsingborgs Dagblad. Tidningen skickade ut journalist och fotograf som tog bilder på patienten i skrubben. Patientens integritet kränktes inte och i den lilla skrubben fanns inga sekressbelagda uppgifter.

Självsvåldig lagtolkning

Regionledningens självsvåldiga syn på lagen fick närmast komiska effekter när vi spelade in reportaget om den olagliga kameraövervakningen. En ”överrock” från Region Skånes informationsavdelning sprang runt teamet och påpekade ideligen att vi måste ha fototillstånd för att fotografera den olagliga kameraövervakningen. Patienterna i väntrummet tvingades var och en skriva på Region Skånes tillståndsblankett om att de godkände att Sydnytt filmade – samtidigt som de hela tiden och i strid mot lagen – övervakades av några av de totalt 22 kamerorna på sjukhuset.

Slutligen vill jag bara understryka att tidningar, radio och tv har strikta regler samt en grundlag som skyddar medborgarnas integritet och hantering av sekressbelagda uppgifter. Det har under mina snart nio år som ansvarig utgivare på Sydnytt aldrig skett några överträdelser mot dessa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet