Foto: SVT

Sydvästlänken försenas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kraftnäts stora projekt Sydvästlänken skulle ha tagits i bruk redan för fyra år sedan. Men gång på gång har projektet försenats och nu skjuts den planerade starten upp på nytt.

Svenska Kraftnät skriver i ett pressmeddelande att man hittat ett flertal fel när de provkörde länken. Det rör sig om dåligt lagade kablar, vilket orsakat så kallade skarvfel.

Kraftbolaget har kommit överens med kabelleverantören om att byta ut över 500 skarvar mellan Värnamo och Hurva. Arbetet med skarvarna ska påbörjas i oktober senare i höst.

Från Närke till Skåne

Sydvästlänken är en 430 kilometer lång högspänningsledning som går mellan de två omriktarstationerna i Hallsberg i Närke och Hurvastationen i Lyby i Skåne.

Stationerna är planerade att tas i drift senare i vinter.

Sydvästlänken är den största satsningen på elförsörjning i södra Sverige sedan byggandet av de svenska kärnkraftverken på 1970-talet och har sedan starten 2012 kostat hittills 7,3 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.