Många på plats för första spadtaget i bygget av Sydvästlänken. Foto: Smålandsnytt

Slut på ökande elpriser

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar bygget av den elledning som ska förbinda norra och södra Sverige och på sikt jämna ut elpriserna mellan landets elområden.

Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg tar under onsdagen första spadtaget i bygget av kraftledningen Sydvästlänken som ska förbättra elförsörjningen mellan norra och södra Sverige. Det sker i utkanten av Ljungby.

– Med den här satsningen hoppas vi få bukt på ökande elpriser för våra kunder i södra Sverige, säger han till Smålandsnytt.

Sydvästlänken är Svenska Kraftnäts största enskilda nätinvestering och går lös på 7,3 miljarder kronor.

Länken väntas bidra till en utjämning av elpriserna mellan landets fyra elområden. Ledningen blir dock inte klar förrän 2014-2015.

Den 23 december 2003 blev södra Sverige och Själland utan el i fem timmar genom denna utbyggnaden ska liknande elabvbrott kunna undvikas.

* 7,3 miljarder kronor beräknas Sydvästlänken kosta.

* Sydsverige har stor elförbrukning, men låg elproduktion, vilket ibland ger högre elpriser regionalt.

* Direkt när ledningen är dragen mellan skånska Hurva och Hallsberg i Närke 2014/15 ska elen fördelas jämnare över landet. Överföringskapaciteten ska öka med cirka 25 procent mellan elområde 3 (från södra Härjedalen i väst och strax norr om Gävle i öst) och 4 (Falkenberg och Oskarshamn och nedåt).

* Mellan Hurva och Nässjötrakten grävs kabeln ner, norrut är den luftdragen.

Källa: Svenska Kraftnät (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydvästlänken

Mer i ämnet