Synagogan i Malmö utsatt för stenkastning. Foto: SVT/Adam Bergsten

Synagoga utsatt för stenkastning

Uppdaterad
Publicerad

Synagogan i Malmö har utsatts för stenkastning. Det hela hände för ett par veckor sedan. När larmet gick under tisdagsnatten trodde polisen att det skett en ny attack.

Vid halvtvåtiden i natt gick inbrottslarmet vid synagogan i Malmö. När polispatruller kom till platsen upptäckte man att någon eller några kastat sten mot byggnaden. Ett antal små rutor hade krossats, dock bara ytterrutorna i de dubbla fönsterna. En skyddsfilm skyddade de inre glasrutorna.

Patrullerna kontrollerade övriga byggnader runtom och ingen av dem hade blivit utsatt. Därför upprättades det en anmälan med rubriken skadegörelse och hatbrott.

Tidigare attack

Men attacken hände inte i natt utan 6 oktober. Säkerhetsansvarige vid judiska församlingen säger att församlingen polisanmälde det hela då. Larmen på synagogan är extremt känsliga och det behövs ganska lite för att de ska utlösas. Larmet i natt var ett falsklarm.

– Det går ett inbrottslarm där i natt och polisen åkte dit med flera patruller och hittar inga brytskador men man anträffar sönderslagna rutor så man utgår ifrån att det varit en stenkastning, säger Stephan Söderholm på polisens presstjänst.

Det finns övervakningskameror vid synagogan och judiska församlingen har bilder på personen som kastade stenarna. Under onsdagen ska en glasmästare komma och byta de krossade rutorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.