Skolinspektionen: ”Svedala har fel”

Uppdaterad
Publicerad

Uppmärksamheten kring Johanna Släger i Svedala som tvingas ha sin dotter på förskola i tjugo timmar per dygn är stor. Många stöttar Johanna, men kommunen står fast vid sitt beslut om att inte hjälpa henne.

– Jag tycker det är förfärligt, först och främst är det föräldrarna som ska uppfostra barnen. Det är jättsorgligt att de inte kan justera behoven, säger Paula Lindahl som också bor i Svedala och som snart ska börja lämna sin tvåårige son på förskola.

Ändra alla

Svedala kommun hänvisar till likställighetsprincipen när de förklarar vad som ligger bakom beslutet i Johannas fall. Man menar att kommunen måste ändra öppettiderna på alla förskolor om man beslutar sig för att ändra öppettiden på förskolan där Johanna lämnar sin dotter.

SVT Nyheter Skåne har talat med Skolinspektionen som inte vill kommentera det enskilda ärendet. Men enligt dem är det upp till varje kommun att bestämma vilken hjälp barn och föräldrar ska få.

– Vilken service som ges skiljer sig från kommun till kommun,säger Elizabeth Malmstedt, enhetschef på Skolinspektionen.

Förskolan skulle alltså kunna ta emot Johannas dotter en kvart tidigare, om de vill.

– Det är en intressant frågeställning, var går familjens ansvar och samhällets ansvar, säger kommunalrådet Linda Allansson Wester (M).

Men Skolinspektionen menar att ni kan anpassa hjälpen efter varje individ, varför gör ni inte detta i det här fallet?

– Vi har ju satsat på en stor bredd i kvalitetsutbudet och har öppet från 06-18. Då möjliggör vi för många familjer att kunna planera sin vardag, där ligger vår prioritering, säger Linda Allansson Wester.

På nätet har Johannas berättelse fått stor uppmärksamhet och många reagerar på kommunens beslut.

Skolinspektionen menar att fallet är unikt och de utreder nu vilken skyldighet Svedala kommun faktiskt har.

Blir vägledande

Inspektionens beslut kan sedan bli vägledande för landets kommuner

– Johannas fråga sätter saker på sin spets, det är intressant och den diskussionen välkomnar vi, säger Linda Allansson Wester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer