Ett tåg på väg över Öresundsbron drabbades av någon form av fordonsfel och passagerarna tvingades evakueras på Pepparholmen. Foto: Läsarbild: Sofie Paisley / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tåghaveri på Öresundsbron – tåg fick evakueras

Publicerad

Ett SJ snabbtåg har gått sönder på väg över Öresundsbron. All tågtrafik över bron stoppades i väntan på att tågets passagerare skulle evakueras.
– Det är ett tåg på väg till Köpenhamn som drabbats av en fordonsskada, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour.

Ett SJ snabbtåg på väg till Köpenhamn havererade under måndagseftermiddagen på väg över bron och stod stilla och blockerade trafiken på Pepparholmen. Tåget fick evakueras och tills evakueringen kunde avslutas gick inga tåg över bron.

– Vi assisterar SJ genom att köra upp med ett tåg bredvid och sätta upp landgångar mellan tågen så att passagerarna kan ta sig över till ett fungerande tåg, berättar Magnus Andersson, presstalesperson för Skånetrafiken.

Tågtrafiken stoppades vid 18.30 och evakueringen tog drygt en timma. Enligt passagerare i det Öresundståg som bistod vid evakueringen kom det som en total överraskning när deras tåg stannade.

”När vi körde ut från Hyllie fick vi veta att vi skulle hämta upp passagerarna och stanna i en timma på Pepparholmen. Det är många stressade resenärer ombord och själv vill jag bara hem. Bristen på information är ofattbar”, skrev resenären Sofie Paisley i ett mail.

Strax innan klockan 20 berättade hon att tåget startat igen och att de lyckats ta sig vidare mot Köpenhamn.

Ett Öresundståg på väg till Köpenhamn fick assistera vid evakueringen. Ombord fanns många stressade resenärer som blev över en timme försenade till Danmark. Foto: Läsarbild: Sofie Paisle

Passagerarna tvingades byta tåg

Det är än så länge oklart vad som orsakat haveriet.
– Jag vet inte vad som har hänt mer än att det handlar om en fordonsskada. Vi har försökt starta om tåget, men inte lyckats. Nu skickar vi ett nytt fordon från Malmö som vi flyttar passagerarna till för att kunna föra dem vidare till Köpenhamn, berättade Carina Axelsson på SJ:s pressjour.

Hur många passagerare finns ombord?

– Det har jag ingen uppgift om. Vi har ingen möjlighet att räkna dem vid en sådan här händelse.

Inga personer ska enligt SJ ha skadats i samband med händelsen. Det trasiga tåget ska enligt Carina Axelsson bärgas från platsen.
– Vi får ta med det till verkstaden och försöka ta reda på vad som hänt och vad som orsakat det här, säger hon.

Det första tåget över bron i riktning mot Köpenhamn kunde avgå 19.53 från Hyllie, meddelade Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer