Foto: Drago Prulovic/TT

Tältbygge troligen på onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Tälten för flyktingar på Revinge kan börja byggas på onsdag. ”Det är mycket goda förutsättningar för ett positivt beslut om bygglov”, säger Björn Abelsson (S), ordförande i byggnadsnämnden i Lunds kommun.

Sedan en månad tillbaka har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Migrationsverket planerat för att uppföra 75 tält för 375 flyktingar på Revinge utanför Lund.

Tanken var att tälten skulle stå klara i slutet av oktober, men eftersom bygglov saknats har planerna dragit ut på tiden.

Beslut på onsdag

Enligt Björn Abelsson ska byggnadsnämnden i Lund fatta formellt beslut om bygglovet i ett sammanträde på onsdag eftermiddag. Som ordförande kommer han att ta beslutet själv med stöd av sitt nämndepresidium.

– Det är mycket goda förutsättningar för ett positivt beslut om bygglov. Jag utgår från att vi kommer att bevilja det, säger Björn Abelsson.

Ett beviljat bygglov innebär att tälten kan börja byggas på onsdag, säger Björn Abelsson. Det kommer dock att dröja ytterligare några dagar innan dess att människor kan flytta in, enligt MSB. Anledningen är att åtgärder måste vidtas för att bland annat garantera brandsäkerheten.

– Det är två delar i processen; dels ett bygglov, dels ett startbesked. Vi har ännu inte fått besked att det skulle vara klart att köra igång med bygget på onsdag, säger Lena Gartmark, chef för MSB på Revinge.

Ett antal invändningar

Björn Abelsson säger att det har kommit in ett antal invändningar mot planerna på tältlägret. Bygglovsnämndens beslut på onsdag kan också komma att överklagas, men detta skulle inte innebära en inhibering, enligt Björn Abelson.

– Vi har fått positiva signaler från byaföreningen och från boende i Revinge, och faktum är att många tycker att det är jobbigt att bygglovet tar tid. Många är måna om att det här kommer igång så snabbt som möjligt, säger Björn Abelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.