Efter skandalinbjudan – Miljöpartisten tar time-out

Uppdaterad
Publicerad

Kamal al Rafai, ordförande i Syriska föreningen och styrelseledamot för Miljöpartiet i Burlöv, tar en time-out från Miljöpartiet efter avslöjandet att han bjudit in Usama bin Ladins mentor till Malmö.

Den världsberömde salafisten och imamen Salman al-Ouda har tidigare varit en inspirationskälla för Usama bin Ladin. al-Ouda förespråkar bland annat en konservativ tolkning av islam, en fredlig övergång till Sharia-lagstiftning. Han ska ha gjort antisemitiska uttalanden och kallat Förintelsen för ”en myt av enorma proportioner”.

Miljöpartisten Kamal al Rafai sade bland annat i går till SVT Nyheter Skåne att han respekterar al-Ouda och att han bjudit in imamen till en gala i Malmö som ska uppmärksamma de syriska barnen som lever i flyktingläger i Jordanien. Det har nu lett till att han tvingas ta en time-out från sitt parti.

– Jag inser att mina uttalanden om Salman al-Ouda får stå enbart för mig och ingen annan. Jag har inte varit särskilt aktiv i partiet på senare tid men kommer ändå att ta en timout och får fundera på min framtid i partiet, säger Kamal al Rafai i ett pressmeddelande.

”Borde lämna”

Anders Åkesson (Mp), ledamot i regionfullmäktige, säger att Kamal al Rafais framtid ska diskuteras på flera nivåer inom partiet under kvällen, efter att det kommit fram att han bjudit in Salman al-Ouda till ett arrangemang.

– Det kommer att ske ett samtal mellan ordförande i lokalavdelningen och distriktordförande om hans medlemskap, säger Anders Åkesson och fortsätter:

– Jag tycker att han borde avsluta sitt medlemskap.

Ber om ursäkt

Anders Åkesson säger att Kamal al Rafai agerande är ”totalt omdömeslöst”.

– Hans uttalanden är helt omdömeslösa. Vi kan bara be om ursäkt å Miljöpartiets vägnar för de som blivit sårade, säger Anders Åkesson.

– Det här är värderingar som inte på något sätt står i enlighet med partiets värderingar, säger Åkesson.

Tar avstånd

Fredrik Hanell, ordförande i Miljöpartiet i Skåne, välkomnar al-Rifais besked om en time-out.

– Det är helt enkelt helt oförenligt att vara medlem i Miljöpartiet och samtidigt bjuda in företrädare som har åsikter som partiet fördömer. Miljöpartiet har alltid och kommer alltid att ta avstånd från all form av extremism oavsett i vilken form den tar  sitt uttryck, säger Fredrik Hanell.

”Dåligt omdöme”

Awaz Modaber, ordförande i MP Burlöv, menar att beslutet om en time-out var självklart. Han säger att Kamal al Rafai har visat dåligt omdöme.

– Kamal har uppenbarligen inte förstått att Miljöpartiet tar avstånd från all extremism och står upp för allas lika rätt. Har man inte förstått det hör man inte hemma i Miljöpartiet, säger Modaber i pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.