Stephan Müchler på Sydsvenska handelskammaren och analytikern Tarek Zaza Foto: Bernard Mikulic

Handelskammaren vill se enklare regler för att anställa asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Den företagare som vill anställa en asylsökande person till sitt företag riskerar att springa in i en snårskog av ansökningar och turer mellan olika myndigheter. Nu efterfrågar Sydsvenska handelskammaren, som företräder företagare i Skåne, enklare förutsättningar för företag som vill anställa asylsökande.

Skåne och Sverige är inne i en högkonjunktur vilket har fått till följd att många företag är i stort behov av arbetskraft. Runtom i landet finns samtidigt tusentals asylsökande personer som söker sätt att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Men för många företagare innebär det rådande regelverket att tröskeln att anställa en asylsökande är hög.

Stephan Müchler, som är VD på Sydsvenska handelskammaren i Malmö, tror att ett enklare regelverk skulle leda till att fler företagare skulle våga ta steget att anställa.

TV: ”Ta en person, gör en skillnad för honom”

– Framförallt för små och medelstora företag är det svårt att sätta sig in i den djungeln av bestämmelser, säger Stephan Müchler.

– Det måste vara en anställningsform som är enkel att förstå så att inte bara stora bolag som har HR-avdelningar har möjlighet att tränga igenom regelverket. Även små och medelstora bolag ska lätt förstå vad som gäller, fortsätter han.

”Måste hitta nya vägar”

Svårigheterna att rekrytera ny personal har lett till en frustration bland såväl stora som små företag i Skåne. Stephan Müchler tycker att regelverket är för osmidigt och inte anpassat till det stora antalet flyktingar som kom under hösten 2015.

– Och då måste man hitta nya vägar så att de också får en fot in på arbetsmarknaden på ett enkelt sätt som är lätt för småföretag och medelstora företag att hantera, säger Stephan Müchler.

– Jag tror att om vi skaffade ett system som gjorde det enklare att anställa asylsökande och flyktingar så hade vi snabbare fått in dem på arbetsmarknaden. Då hade vi snabbare kunnat integrera dem i de svenska samhället, för det behöver vi, fortsätter han.

Från asylsökande till analytiker

I augusti 2016 anställde Sydsvenska handelskammaren själva ekonomen Tarek Zaza som praktikant. Han hade dessförinnan levt sitt liv som asylsökande på ett boende i Bräcke i Jämtland dit han flytt undan kriget i Syrien. Idag jobbar han sedan fyra månader tillbaka som analytiker på Sydsvenska handelskammaren i Malmö.

– De gav mig en stor chans att börja här och göra något som jag redan gjort i mitt hemland, säger Tarek Zaza.

”Ta en person, gör en skillnad för honom”

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) tycker att företagarna måste vara inriktade på att lösa uppgiften att sätta asylsökande i arbete. Han medger att det tidigare har varit en stökig situation i regelverket men att läget nu ser annorlunda ut.

– Det går. Många har fått jobb och får nu jobb i större utsträckning än tidigare, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

För Tarek Zaza innebar jobbmöjligheten en nystart i livet. Arbetet på Sydsvenska handelskammaren gjorde att han kunde skifta fokus från att känna oro och stress över sin situation på asylboendet, till att arbeta med vad han en gång utbildade sig till på universitetet i Beirut.

– Ta en person, gör en skillnad för honom, så kan han lyckas i detta samhället och då kan alla lyckas samhället, säger Tarek Zaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.