Foto: PressbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Teaterturné fångar kroatiska flyttberättelser

Publicerad

På ungdomens Hus i Malmö spelas just nu teater om att komma som invandrare från Kroatien till Sverige. Barn och ungdomar har intervjuat mor- och farföräldrar om hur det var att komma till Malmö och börja jobba på till exempel Kockums. Berättelserna har sedan blivit små digitala filmer och ett turnerande teatermanus.

Hur var det egentligen att börja om livet i Sverige som invandrare från Kroatien under 60-talet? Det försöker Arvsfondens projekt ”Sverige berättar” förklara.

– Vi har under ett par år samlat berättelser från olika städer, säger projektledaren Kerstin Gustafsson.

Barn och ungdomar över hela landet har berättat sin historia om varför deras mor- och farföräldrar valde att flytta till Sverige och arbeta inom de stora industrierna. En del kom till Malmö började arbeta på Kockums,  andra kom till Olofström och Volvo där.

Nu har historierna blivit små digitala filmer och manus till en turnerande teaterpjäs.

– Själva manuset turnerar genom svenska städer men skådespelarna, alltså själva ensemblen är olika och sätts ihop i varje ny stad, säger Kerstin Gustafsson.

Tanken är att skapa en brygga mellan det gamla landet och det nya som i sin tur kan skapa en starkare identitet.

Farföräldrarna möttes i Olofström

Miranda Balic, 15 år är en av ungdomarna som berättar sin familjehistoria. Hon har både bidragit med en egen kortfilm och varit skådespelare när teaterna sattes upp i Göteborg.

Miranda Balics farfar kom till Olofström som politisk flykting och började jobba på Volvo.

– Min farfar kom till Sverige från Kroatien som politisk flykting i början av sextiotalet, säger Miranda Balic.

Hon berättar att farfar hamnade i Olofström där han fick jobb på Volvo. Till samma hus flyttade en annan kroatisk familj men sin dotter, som så småningom blev Mirandas farmor.

– Hon fick arbete på en stor syfabrik i Olofström, säger Miranda.

Återförenades i Höllviken

Så föddes Mirandas pappa som flyttade upp till Kiruna för att utbilda sig till ingenjör. Där träffade han sin blivande fru, Mirandas mamma. Tillsammans flyttar paret till Malmö och bildar familj. Efter en tid flyttar också farmor och farfar från Olofström till Höllviken, där Miranda bor.

– För ungefär fem år sedan flyttade farfar och farmor tillbaka till Kroatien, vilket jag tror har betytt väldigt mycket för farfar och farmor, gett dem en slags trygghet, säger Miranda Balic.

– Det har varit känsligt för dem och jag tror aldrig de har pratat om det här tidigare, att det är viktigt att bevara språket och kulturen från Kroatien.

På fredag och lördag spelas teatern i Ungdomens hus i Malmö.

Om någon vecka kommer teaterprojektet och utställningen till Olofström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer