Poliser som undersökte källarlokalen hittade döda ormar överallt – en orm hängde uttorkad och död i rummet. Foto: Polisens förundersökning

Tekniker öppnade fel källardörr – hittade döda ormar

Uppdaterad
Publicerad

En tekniker som skulle göra ett arbete i en källare i ett bostadshus i Malmö råkade gå in i fel dörr och gjorde då en makaber upptäckt. Källarlokalen var fylld med både levande och döda ormar som förvarades i frigolitlådor, terrarier och plastlådor.

Det var i somras förra året som en servicetekniker skulle utföra ett arbete i en källare till en fastighet i Malmö. Men teknikern kom fel och hamnade i en källarlokal.

Han möttes då av vad han beskriver som en obeskrivlig stank och chockades av det han fick syn på.  

I utrymmet, som bestod av två rum med mycket bråte och smuts, fanns det ett stort antal levande och döda reptiler.  

26 ormar, en ödla och en mus förvarades i terrarier, plastlådor och frigolitlådor. Men där fanns också ett tiotal döda ormar som låg utspridda i rummet. En mus bodde i en bur tillsammans med tre döda möss. 

Teknikern kastade sig ut ur rummet och larmade polisen.

En mus levde i en bur där det låg tre döda möss. Även i terrarierna fanns både döda och levande ormar, vilket orsakade stor stress bland djuren enligt en veterinär. Foto: Polisens förundersökning

”Kombination av ruttet kött och avföring”

Polisen som kom till platsen beskrev upptäckten så här:

”Lukten är svår att beskriva men en kombination av ruttet kött och avföring i cirka 35-40 gradig värme”.

Djurägaren, en man i 50-årsåldern, har nu dömts för djurplågeri till böter och villkorlig dom av Malmö tingsrätt. För domstolen berättade mannen att han hade rest bort och att en granne skulle se efter djuren.

Djurägaren berättade också att han tagit hand om reptiler i 28 år och mycket väl känner till vilket ansvar han har. 

Poliserna som kom till platsen beskrev lukten i källarlokalen som en obeskrivlig stank. Foto: Polisens förundersökning

Men eftersom mannen inte vill namnge den person som ska ha tagit hand om djuren under hans resa har historien inte kunnat kontrolleras. Tingsrätten menar att mannen agerat oaktsamt och dömer honom därför för djurplågeri. Han får villkorlig dom och böter på drygt 5 500 kronor.

Enligt en veterinär så har djuren utsatts för lidande eftersom flera ormar varit placerade i små plastbackar utan gömställen och tillräcklig tillgång till vatten, som ormar behöver. Den levande musen förvarades i samma bur som tre döda möss. 

Djuren omhändertogs efter upptäckten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.