Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Andréen på Lunds universitet experimenterar just nu hur framtidens hus ska kunna byggas och ventileras utan en massa dyr elektricitet. Se mer i videon. Foto: Johan Dernelius/SVT

Termiter inspirerar till framtidens bostäder

Uppdaterad
Publicerad

I Lund arbetar ett forskarteam med att försöka skapa framtidens bostäder – inspirerade av termiter.

– En av framtidens stora utmaningar är energianvändningen. Där har vi mycket att lära av termiterna, säger David Andréen, ansvarig för forskningen.

Det är inte första gången människan försöker efterlikna hur djur skapar sina egna unika bostäder. Att hitta bostäder som inte behöver tillföras värme eller luftkonditionering är högintressant framför allt för områden runt ekvatorn.

– Att väggen är inspirerad av termiter innebär inte att den behöver se ut som en termitstack, säger David Andréen, lektor på institutionen för arkitektur och byggd miljö vid Lunds universitet.

Närmare naturen

Förutom att väggen ska hålla en jämnare temperatur över dygnet är tanken också att den ska bli mer ”levande”.

– På utsidan av väggen föreställer vi oss att det kan finnas fågelbon, gräs och växter. Den ska bli mer levande och vi ska komma närmare vår omgivande miljö, säger David Andréen.

Här har man 3D-printat en ”termit-byggkloss” som skulle kunna bli en del i ett framtida hus runt ekvatorn. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.