Tetra Pak kommer sälja resterande verksamhet i Ryssland. Foto: Agnes Henriksson Fjeldstad/TT

Tetra Pak lämnar Ryssland efter 62 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter 62 år väljer Tetra Pak att lämna Ryssland. Sanktionerna mot landet gör det omöjligt för förpackningsjätten att bedriva sin verksamhet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Den ackumulerade effekten av exportrestriktioner till Ryssland har lett till en ohållbar leveranskedja, vilket resulterar i att företaget inte har något annat alternativ än att lämna landet”, skriver Tetra Pak.

Redan tidigt i våras valde företaget att dra ner produktionen i Ryssland och fördömde den ryska invasionen av Ukraina. De donerade även drygt 21 miljoner kronor till Ukraina genom Unicef och samarbetspartners i landet.

Fortsatte vara verksamma i Ryssland

Samtidigt valde Tetra Pak att behålla viss produktion i Ryssland, med förklaringen att upprätthålla tillgång på livsmedel riktade till barn:

”Skälet till att vi fortsätter vår produktion i Ryssland är att vi vill säkerställa att barn får möjlighet att få mat. Vi har ett ansvar att säkerställa den livsmedelskedja som möjliggör att alla får säkra livsmedel.”, skrev Eva Podlich, Tetra Paks kommunikationsansvarig i norra Europa, till SVT i mars.

Omsätter miljarder i landet

Tetra Pak, som grundades i Lund 1951, uppger att man nu har nått en överenskommelse om att sälja sin resterande verksamhet i landet till en lokal aktör.

I fjol omsatte Tetra Paks verksamhet i Ryssland cirka 430 miljoner euro, motsvarande cirka 4,5 miljarder kronor. Så sent som 2020 invigdes en ny fabrik i Moskva som producerar kartonger av återvunnet material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.