Theréses son nekas vegankost på förskolan: ”Väldigt bakåtsträvande”

Uppdaterad
Publicerad

När Therése Jangegårds 1,5-åriga son skulle börja förskolan i Lund fick de beskedet att han inte kan få vegankost. Anledningen är att Lunds kommun beslutat att barn under tre år inte ska serveras vegankost på förskolor.

Therése Jangegård har varit vegan i tio år. När hennes son föddes var det en självklarhet att även han skulle äta vegansk kost. Men när han skulle börja förskolan möttes familjen av beskedet att det inte går att få på förskolan.

– Jag blev väldigt förvånad och upprörd, det var inte något jag förväntade mig. Det är ett väldigt bakåtsträvande beslut, säger Therése.

Riktlinjer från branschorganisation

Det var i slutet av förra året som Lunds kommun beslutade att inte servera vegankost till barn under tre år.

Beslutet grundade sig i branschorganisationen Kost & Närings nationella riktlinjer. Organisationen har bland annat Kronfågel, Scan och Skånemejerier som samarbetspartners.

– Jag tycker att det är ett märkligt beslut att ta eftersom de inte utgått från Livsmedelsverkets rekommendationer utan en broschyr som en branschförening har skapat, det vill säga att det finns aktörer bakom den här broschyren som vill få fram sitt, säger Therése Jangegård.

Men enligt Jessica Berggren, biträdande utbildningschef vid Lunds kommun, har organisationens samarbetspartners inte haft inflytande över beslutet.

– Vi tittade på hur de hade arbetat fram riktlinjerna och då fanns det en ganska bred kompetens i form av referensgrupper och remissinstanser, där Livsmedelsverket var en av dem, säger Jessica Berggren.

”Kompetensen finns inte”

Livsmedelsverket avråder inte barn under tre år från vegansk kost, förutsatt att förskolan har kompetens och resurser för att servera en väl planerad vegansk meny. Det hade därför till synes inte spelat någon roll vilket underlag kommunen använt sig av.

– Vi har gjort bedömningen att den kompetensen och resurserna inte finns på alla våra enheter, det är en del av det beslutet vi tog, säger Jessica Berggren.

Men efter flera reaktioner från vårdnadshavare vill kommunen nu få till ett möte för att höra deras synpunkter och försöka hitta en lösning.

I klippet ovan berättar Therése Jangegård och Jessica Berggren mer om beslutet att inte servera vegankost till barn under tre år på Lunds förskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.