Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren. Foto: TT

Tidigare start av fas 4 – men flera län ligger före Skåne i vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne meddelar att de tidigarelägger starten av fas 4 med två veckor och planerar att börja vaccinera 50-åringar redan den 17 maj – men i andra delar av landet är man redan igång.

Fas 4, där människor mellan 18 och 59 år som inte är i riskgrupp, var tidigare tänkt att starta vecka 22 men i dag meddelar Region Skåne att man planerar att flytta fram starten till vecka 20.

– Det är angeläget att kunna komma igång med den breda vaccinationen. Det känns väldigt positivt att vi nu står i startgroparna för vaccination av de skåningar som är 18 till 59 år, säger Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren.

50 och uppåt

Till en början kommer åldersgruppen 50 år och uppåt att erbjudas vaccinationsmöjligheter hos ett antal av regionens upphandlade aktörer. Vidare är planen att fler aktörer ska öppna upp för fler åldergrupper.

– Antingen blir det alla under 50 eller fler åldersindelningar. Just nu ser det dåligt ut med vaccinationsleveranserna inför juli och augusti så och vi vill inte öppna för fler grupper än vi har vaccin till, säger Maria Landgren.

Andra prioriteringar

Trots den framskjutna starten för Skånes massvaccinering så är det flera andra län som ligger före Skåne. Under dagen påbörjade Region Kalmar fas 4 och i Västra Götaland har man ”tjuvstartat” på en del vårdcentralen rapporterar Bohuslänningen.

– De här veckorna extra är mer organisatoriskt hur man valt att lägga upp vaccineringen. Västra Götaland har till exempel bestämt att man har indelning helt baserat på ålder och att inte vaccinera riskgrupper i förväg som vi har gjort, säger Maria Landgren.

Vad säger du till en 50-årig skåning som ser att sådana som honom redan vaccineras i Kalmar?

– Jag kan förstå att det ser konstigt ut men vi har valt att jobba på lite olika sätt i regionerna och därför kan det vara så att någon går före i någon region. Vi har valt att satsa på riskgrupperna och allt vaccin vi får till oss går ut direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer