Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare i region Kalmar, hon berättar om tiderna för fas 4 som inledes idag. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson SVT/ Fredrik Sandberg/TT

Region Kalmar inleder fas 4 i vaccineringen – första tiderna redan slut

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startar Region Kalmar län fas 4 i vaccinationen och alla som är födda 1971 och tidigare kan boka en vaccinationstid. Men de lediga tiderna tog slut på bara några timmar.

Bara timmar efter att de bokningsbara tiderna för 50-plussarna släpptes på måndagsmorgonen hade de tagit slut.

”Intresset för att få en vaccinationstid var glädjande nog stort. Tiderna är nu slut på många platser i länet. För dig som inte fått en tid den här gången så släpps nya tider löpande”, skriver Region Kalmar län på sin facebooksida.

Startar tidigare än beräknat

Det är annars de många lediga tiderna hos vaccinationscentraler och vårdcentraler i länet som gör det möjligt att starta det som kallas för ”massvaccineringsfasen” tidigare än beräknat.

– Många tillgängliga tider närmaste veckan gör det möjligt att öppna bokningarna för ytterligare en grupp. Sedan förväntas vaccintillgången tillfälligt att minska, vilket innebär att vi inom kort måste sänka takten på vaccinationerna något. Vi ber invånarna att ha förståelse om de inte kan få en tid direkt. Tillgången till vaccin är fortfarande helt avgörande för hur snabbt vi kan vaccinera, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson i ett pressmeddelande.

Under nästkommande tre veckor beräknas vaccinleveranserna vara begränsade, för att sedan öka igen. Därför förväntas det dröja några veckor innan ytterligare grupper släpps på för vaccination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.