Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bränder på Malmös grundskolor har förklarats med en tiktok-trend som ingen verkar ha sett. Jack Werner kallar det en dyster repris: ”Vuxna verkar ha bilden av ungdomar som väldigt dumma”. Foto: TT

Inga belägg för tiktok-trenden – ”Ungdomar är inte så korkade”

Uppdaterad
Publicerad

På Neptuniskolan i Malmö har det brunnit mycket i vår och rektorn, polisen, och kommunen larmar om tiktok-utmaningen som får skolelever att elda på toaletterna. SVT Nyheter Skåne har rett ut vad som ligger bakom den påstådda tiktok-trenden.

Ett mejl skickades ut från Neptuniskolans rektor Pär Jonsson den 13 april. Samma dag hade skolan behövt utrymmas tre gånger – två för att elever medvetet hade eldat inne på toaletter, och en tredje för att någon tryckt på en larmknapp.

I mejlet står det att anledningen bakom bränderna är en trend på sociala medier som uppmanar elever att filma när de eldar för att sedan sprida klippen på nätet.

Malmö Stads säkerhetsutredare Demir Kolenovic och polisens presstalesperson Nils Norling kopplar i intervjuer bränderna till en tiktok-trend.

Vem sa vad

När SVT frågar Demir Kolenovic om den påstådda trenden uppger han att informationen kommer från räddningstjänsten.

Där säger brandinspektör Gustav Tornvik att de har fått informationen om en tiktok-trend från polisen.

Kommunpolis Daniel Mårtensson berättar att han inte vet varifrån informationen kommer:

– Jag har inte sett någon film själv. Jag vet inte om det är något som polisen har antagit. Å andra sidan är det intressant att det skett många likartade bränder.

”Bilden av ungdomar som väldigt dumma”

Journalisten Jack Werner, som inriktat sig på myter på sociala medier säger:

– När ungdomar gör dumheter så verkar det vara en attraktiv idé i vuxenvärlden att det måste bero på tiktok. Vuxna verkar ha bilden av ungdomar som väldigt dumma, som bara gör något för att det står på internet, men så korkade är inte de flesta ungdomar.

Elever trötta på tiktok-förklaring

Utanför den drabbade Neptuniskolan sitter två elever i vårsolen.

Tror du att bränderna beror på en tiktok-trend?

– Nej, absolut inte, säger Adrian Beluli som går årskurs 8.

– Det känns som att de flesta vuxna skyller på tiktok-trender för det mesta, fyller Sofus Veldman Wolf i och ger ett exempel:

– Det var vissa som hoppade ner i kanalen och då skyllde de också på tiktok-trender.

SVT har sökt Neptuniskolans rektor som valt att inte ställa upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.