82 nya eldrivna ledbussar kommer att köra flera linjer i Malmö i sommar, i ett steg att göra kollektivtrafiken mer klimatneutral. Foto: Skånetrafiken

Malmö blir tystare till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafiken har beställt nya elbussar som kommer att börja trafikera Malmö till sommaren. Syftet är att göra trafiken både tystare och mer klimatneutral.

Redan på måndag kommer elva av de nya elbussarna att börja rulla i Malmö, de första helt eldrivna ledbussarna i staden. Sammanlagt 82 nya elbussar ska köra i Malmö till sommaren.

– Den största skillnaden är att det kommer att bli betydligt tystare i Malmö, det kommer malmöborna att upptäcka, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

En fjärdedel av Malmös stadsbussar eldriven

Busstillskottet innebär att 25 procent av stadsbussarna i Malmö kommer att vara eldrivna.

Den största skillnaden mellan de nya elbussarna och de elbussar som redan finns är att batterierna håller längre och att bussarna är längre och kan ta emot uppemot 120 passagerare.

När kommer Skåne att bli helt och hållet klimatneutralt?

– Vi jobbar mot att stadstrafiken i Skåne ska bli eldriven på sikt. Vi hoppas att all stadsbusstrafik i Malmö kommer att vara eldriven inom tio år, säger Ulf Welin, tillförordnad trafikdirektör på Skånetrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.