Den amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder. Foto: Foto: Christine Olsson/TT

Timothy Snyder ny hedersdoktor vid Lunds universitet

Uppdaterad
Publicerad

Den kände amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder utses till ny hedersdoktor vid Lunds universitet. Han får utmärkelsen för sitt stora engagemang i den internationella samhällsdebatten.

Timothy Snyder har fått mycket uppmärksamhet för sin senaste bok ”Om tyranni: tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet”. Han skrev den när det stod klart att Donald Trump blivit USA:s president och boken handlar om vad historien kan lära oss. Snyder menar att situationen idag påminner alltför mycket om den under mellankrigsåren och att demokratin åter är hotad.

Timothy Snyder är professor i historia vid Yale University i USA och en av de främsta specialisterna inom öst- och centraleuropeisk samtidshistoria.

– I sina verk förmår Snyder att på ett unikt sätt visa hur det senaste århundradets två dominerande regimer, nazism och kommunism, i samspel med varandra präglat vår kontinent, säger Barbara Törnquist-Plewa, professor i Euorpastudier och prodekan för forskning på Humanistiska fakulteten.

– Genom att uppmärksamma honom vill Humanistiska fakulteten framhäva vikten av kontinuerlig, öppen och respektfull dialog mellan akademin och det omgivande samhället.

Timothy Snyder medverkar regelbundet i internationella tidningar som The New York Times och Wall Street Journal. Utöver ”Om tyranni” finns ytterligare fyra av hans böcker översatta till svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.