Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tindra Ring i Bromölla är en ovanligt ung mamma. I videon berättar hon bland annat hur hon känner när hon ser andra i sin ålder, som är långt ifrån att skaffa barn. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Tindra blev mamma som 15-åring: ”Min räddning”

Publicerad

Kvinnor i Bromölla blir mamma tidigast i Sverige. 26,9 år är den genomsnittliga förstföderskan i Bromölla, enligt SCB. En Bromöllabo som fick barn betydligt tidigare än så är Tindra Ring som blev gravid som 14-åring.

– Det var en chock först och främst såklart, säger Tindra Ring vars dotter snart fyller tre.

18-åriga Tindra Ring, hennes dotter och sambo bor nu tillsammans i en lägenhet i Bromölla. Att bli mamma förändrade Tindras liv till det bättre, berättar hon.

– Jag har mognat så mycket och har helt andra mål. Man har ju blivit vuxen lite snabbare än man tänkte först, men det är mycket bättre nu. Det är inte alls några tankar på att ”Åh, vad man missar...” utan det här är min definition av att leva livet, säger Tindra Ring.

Även fast Tindra var långt yngre än den genomsnittliga förstföderskan i Bromölla när hon fick Amina, så upplever hon att det finns en hel del unga mammor i kommunen.

– Där är absolut många unga när man hämtar på förskolan och så, säger hon.

I videoklippet ovan berättar Tindra Ring mer om hur det var att bli mamma så ung.

Här finns Sveriges yngsta – och äldsta – förstföderskor

Medelålder för förstagångsmödrar

Yngst:

Bromölla: 26,93 år

Sävsjö: 26,98 år

Flen: 27,03 år

Arboga: 27,10 år

Åmål: 27,24 år

Äldst:

Lidingö: 32,66 år

Stockholm: 32,64 år

Danderyd: 32,61 år

Solna: 32,49 år

Lomma: 32,43 år

Källa: Statistikmyndigheten SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.