Utanför Kristianstads tingsrätt har personalen hittat knivar, narkotika och skruvmejslar. Där sätter man in säkerhetskontroller i samband med vissa rättegångar. Foto: TT

Bara hälften av Skånes tingsrätter har säkerhetskontroll

Publicerad

Av Skånes sex tingsrätter är det hälften som har permanenta säkerhetskontroller – något som allt fler ser behov av. I Kristianstad, där man sätter in kontroller ungefär fem gånger om året, undrar man vad som egentligen kommer in i domstolen.

De gångerna Kristianstads tingsrätt gör bedömningen att man måste införa en tillfällig säkerhetskontroll är när det till exempel handlar om gängrelaterade mål eller infekterade vårdnadstvister.

För ett par veckor sedan hade man ett större mål i domstolen vilket gjorde att man hade en tillfällig säkerhetskontroll.

– Jag såg att folk vände när de såg att vi hade säkerhetskontroll och gick ut. Vi har hittat grejer i buskarna och runt fastigheten. Det var narkotika, skruvmejslar, kniv, säger Mats Rignell som är säkerhetsansvarig på Kristianstads tingsrätt.

Mats Rignell tycker att situationen har blivit värre med hot och stök och vill därför se att Kristianstads tingsrätt får en permanent säkerhetskontroll. Foto: Natalie Medic

– Man undrar vad som kommer in när man inte har säkerhetskontroll, tillägger han och säger att det är dags för även Kristianstad att bygga en permanent kontroll i byggnaden.

Lagmannen i Kristianstads tingsrätt Monica Felding menar att det handlar om att undvika att domstolen blir en arena för gänguppgörelser.

– Även här i Kristianstad har vi två utsatta områden där vi har kriminella som ingår i gäng. När de träffas här i domstolen är det viktigt att undvika att domstolen blir en arena för deras uppgörelser, säger hon.

Säkerhetskontrollerna – en trygghet

Även andra skånska tingsrätter, som i dag inte har fasta säkerhetskontroller, ser samma behov.

I Skåne är det nämligen bara Malmö, Lund och Helsingborg som har det.

I Helsingborg infördes kontrollerna redan 2012 och det är något som biträdande säkerhetschef Johan Persson ser som en trygghet.

– Om det händer något här så vet ordningsvakterna att farliga föremål har tagits i förvar eller beslag redan i säkerhetskontrollen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer