Vad får du ta med dig in på en tingsrätt?

Publicerad

Saker som du kanske normalt har i din väska, som alcogel eller parfym, är föremål som ordningsvakterna i tingsrätten kan ta i förvar. För att undvika skador på personer eller möbler så tillåts du helt enkelt inte passera med föremål som kan anses helt vardagliga.

I Skåne har tre av sex tingsrätter permanenta säkerhetskontroller – det innebär att man alltid måste lägga av sig väska och jacka som scannas och själv passera en larmbåge.

I Helsingborg, Malmö och Lund har man dessa säkerhetskontroller sedan flera år tillbaka.

Ordningsvakterna kan ta föremål i förvar, vilket betyder att föremål som anses olämpliga att ha med sig i domstolen förvaras i ett rum och som man får tillbaka när man går ut igen.

Om man däremot kommer in i domstolen med olagliga föremål, som knark, vapen eller försvarsspray, tar ordningsvakterna detta i beslag och gör en polisanmälan.

Förra året tog tingsrätten i Helsingborg närmare 600 föremål i förvar och gjorde 18 beslag. I Malmö var motsvarande siffror 2000 förvar och 20 beslag. I Lund handlar det om fem beslag och 1000 förvar förra året.

Se i klippet ovan hur det gick för SVT:s reporter.

Det här får du inte ta med dig in i en tingsrätt

Visa

Följande är exempel på föremål som ordningsvakterna kan ta i förvar om du har det på dig när du besöker tingsrätten:

Alcogel

Hårspray

Parfymflaskor

Skuvmejsel och andra vassa arbetsverktyg

Hjälmar

Glaslådor

Bestick

Smällare

Sax

Paraply

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer