När det upptäcktes att domen innehöll känsliga uppgifter – namn på brottsoffer – rättade Malmö tingsrätt dokumentet. Trots det fanns en bostadsadress till ett av brottsoffren kvar i den nya versionen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Tingsrättens nya miss – brottsoffers adress fanns kvar i rättad dom

Uppdaterad
Publicerad

Det var under torsdagen som SVT Nyheter Skåne kunde avslöja att Malmö tingsrätt i en sexbrottsdom inte hade anonymiserat namnen på de unga brottsoffren. I den nya versionen är namnen maskerade, men en bostadsadress till ett brottsoffer fanns kvar.

– Jag tycker att det är ett allvarligt misstag, säger lagmannen Johan Kvart.

Den ursprungliga versionen av domen skickades ut till dem som förbeställt den. När det upptäcktes att dokumentet innehöll känsliga uppgifter – namn på brottsoffer – rättade Malmö tingsrätt den.

Trots det fanns en bostadsadress till ett av brottsoffren kvar i den nya versionen av domen.

Tingsrätten beklagar

– Det har tyvärr blivit ytterligare en uppgift, som inte är av magnituden som det tidigare misstaget, men som ändå är en uppgift som vi håller på att rätta till. Det är naturligtvis beklagligt, säger lagmannen Johan Kvart till SVT Nyheter Skåne.

Det är oklart varför adressen fanns kvar efter rättelsen. Johan Kvart ser det som ett misstag och uppger att det nu är åtgärdat.

– Jag har samma förklaring som tidigare, det är ett misstag som gjorts i hantering från vår sida, säger han.

Målsägandebiträdet om misstaget

Målsägandebiträdet, som företräder offren i sexualbrottsmålet, var på torsdagen djupt chockad över tingsrättens hantering.

Under fredagen fick hen kännedom om att tingsrätten misslyckats med att sekretessmarkera även i den nya versionen.

– Jag är djupt oroad, detta drabbar mina klienter, säger målsägandebiträdet.

Så här sa lagmannen Johan Kvart på torsdagen när det uppdagats att tingsrätten glömt att anonymisera namnen på de unga brottsoffren:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö tingrätt råkade av misstag publicera namnen på flera unga sexualbrottsoffer. Hör mer i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.