Barn och vuxna i sjönöd vid Måkläppen – räddades med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

14 personer befann sig på söndagseftermiddagen i sjönöd på Måkläppen i Falsterbo. Hårda vindar och höga vågor sköljde in över land när polis, räddningstjänst och ambulans skickades till platsen.

– Det finns barn i sällskapet och vi har dragit på ordentligt med resurser, säger Anders Lännholm, biträdande räddningsledare vid JRCC, sjö- och flygledningscentralen i Göteborg.

Det började som en utflykt. Idag är sista dagen som man får vandra ut till Måkläppen och det var många som ville ta den chansen. Men vindarna har under söndagen varit fortsatt starka och 14 personer hamnade i sjönöd ute på Måkläppen utan möjlighet att komma in till land igen.

– Det rör sig om två sällskap och bland dem finns flera barn, vågorna går höga och slår in över dem. De är rädda och vi gör vårt yttersta för att rädda dem. Hamnar de i vattnet kan det snabbt gå mycket illa, säger Anders Lännholm.

Helikopter räddade de nödställda

Sjöräddningens helikopter kallades in och vinschade först upp de två personer som var längst söderut i störst fara. Därefter flög helikoptern vidare till de andra nödställda sällskapen och ytterligare 12 personer togs in i helikoptern och flögs till land.

– Vi skulle egentligen kommit hit igår, men då var det storm. Jag ångrar inte att jag kom idag i allafall, det var en till upplevelse att ha i livet, säger Simon, en av 14 som räddades med helikopter.

– Det var för grunt för båtarna på plats så det var tur att vi kallade in helikoptern direkt. Allt har slutat väl och samtliga nödställda är nu räddade, säger Anders Lännsholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.