Hyllningståg för Kim Larsen i Köpenhamn. Foto: PrivatVisa alla (5)
Visa alla (5)

Tiotusentals marscherade till Kim Larsens minne i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

För knappt en vecka sen kom beskedet om Kim Larsens död. Under fredagskvällen hyllades han över hela Danmark. I Köpenhamn gick danskarna man ur huse till nationalskaldens ära.

Klockan 18 på fredagkvällen startade ett fackeltåg från Christianshavn i Köpenhamn till Kim Larsens minne. Folk från hela stan anslöt sig för att hylla sin musikaliska nationalhjälte. Enligt Köpenhamnspolisen samlades så många som 30 000 samlats på gatorna för ett fackeltåg med allsång.

– Riktigt många, 25-30 000 deltar i minnesmarschen för Kim Larsen. Nytorv/Gammeltorv som var tänkt som tågets slutstation har inte plats får så många människor, så vi uppmanar folk att inte nödvändigtvis fortsätta dit, skriver polisen på Twitter.

Musik och minnen

Enligt arrangörerna var planen att avsluta fackeltåget med en musikalisk kväll för att hylla Kim Larsen på just Nytorv/Gammeltorv.

– Det kommer att finnas ett musikområde på Gammeltorv där musiker kan komma och tolka Kim Larsen, medan vi alla skrålar med, skriver de på sin Facebook-sida.

Facklor och fatöl

Deltagare i tåget beskrev stämningen som karnevalsliknande. Folk sjöng Kim Larsen och Gasolines låtar, någon hade med sig högtalare där musiken strömmade ut på hög volym. Vissa barr facklor och andra öl på gatorna.

– Det är galet mycket folk och verkligen feststämning, säger Frank Hilmer, en av deltagarna.
En annan som gav sig ut i tåget är Helsingborgsartisten Nic Schröder.

– Här är en blandning av Christianshavns värsta busar till skollärare och mellanstadieelever som hyllar Kim Larsens låtar på olika sätt. Det är hela danska befolkningen i tvärsnitt, säger han till P4 Malmöhus.

Även i Århus och Kim Larsens hemstad, Odense, pågick under fredagen omfattande manifestationer för att hylla hans minne.

Född 1945.

Ledde 1969-78 rockgruppen Gasolin', som blev mycket populär i Sverige och Skandinavien. Bland gruppens hitlåtar finns ”Hva’ gør vi nu, lille du?”

Försökte sig på en karriär i USA som dock misslyckades. Återvände till Danmark 1982 och blev snart en av landets mest folkkära artister.

Han skrev manus och musik och spelade också huvudrollen i filmen ”Midt om natten” 1983. Albumet är bland det mest sålda i Danmark någonsin.

Bland hans skivor finns också ”Kielgasten” (1989) och ”Hvem kan sige nej til en engel” (1994).

Källa: NE, Myggans nöjeslexikon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer