Fullmäktige Hörby Foto: SVT

Stökigt fullmäktige när SD tog över i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Johan Ohlin (SD) valdes under tisdagskvällen till kommunfullmäktiges ordförande i Hörby. Fullmäktigemötet, som bara innehöll några få punkter, bjöd på en hel del dramatik och politiska markeringar.

Det extrainsatta fullmäktigemötet med de nya folkvalda politikerna blev tidvis dramatiskt.

Efter att Stefan Borg (SD) blivande kommunalråd, föreslagit kollegan Johan Ohlin (SD) till posten som ordförande för fullmäktige, så ifrågasatte Henrik Andersson (S) valet och föreslog en socialdemokrat till posten.

– Vi anser inte att personer som kallar medborgare för löss eller pack som vi nu sett i pressen, är kvalificerade för en sådan post.

“Utmärkt ordförande”

Bakgrunden var bland annat en artikel i Skånska Dagbladet där Johan Ohlin (SD) intervjuades om ett facebookinlägg där han skrivit:

”alla som bor i Hörby kommun vet vad det är för pack som rör sig på gator och torg efter mörkrets inbrott”.

Snabbt begärde Stefan Borg (SD), det blivande kommunalrådet ordet.

– Från Sverigedemokraterna vill vi inte hemfalla till personangrepp och vi stödjer Johan Ohlin. Han kommer att bli en utmärkt och korrekt ordförande för framtiden.

Johan Ohlin(SD) Foto: SVT

Efter votering stod det klart att Johan Ohlin (SD) valts till ordförande med 24 röster mot Tommy Hall (S) 3 och Paul Jönsson (C) 13 röster.

– Det är en stor grej naturligtvis för mig personligen, det är ett hedrande uppdrag att bli ordförande i kommunfullmäktige och det är en stor sak för Sverigedemokraterna naturligtvis, sa Johan Ohlin (SD).

Pratar inte med media

Och på frågan hur han kommenterar artikeln i Skånska dagbladet och vad han menade med att kalla personer för pack så svarade han:

– Jag uttalar mig naturligtvis om dem som gör samhället otryggt och då pratar jag om knarkförsäljare folk som håller på med misshandel, knivskärningar så det är dem som jag benämner som pack och det står jag fast vid.

Stefan Borg (SD) ville inte tala med media vare sig före eller efter mötet. Val till kommunstyrelsen och nämnder sker först i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hörby

Mer i ämnet