Foto: Firas Razak/SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Tjejer kan på Seved

Uppdaterad
Publicerad

Personlig utveckling och ledarskap för svensksomaliska unga kvinnor mellan 15 och 25 år. Det handlar projektet ”Tjejer kan” om som ska stärka svensksomaliska unga kvinnor med bland annat konst, dans och mat. Idag fick de visa visa upp vad de gjort.

– Idag håller vi öppet hus där tjejerna får visa upp vad de har gjort den senaste tiden, berättar Ibado Elmi, projektledare. Hon tillägger:

– Det blir olika framträdanden i form av afrikanska danser, fotoutställningar och besökarna kan få prova att äta afrikansk mat som vissa av tjejerna har lagat..

Besökarna kan bland annat få provsmaka på afrikansk mat. Foto: SVT/Firas Razak

I ”Tjejer kan” ska fram för allt svensksomaliska tjejer förkovra sig i personlig utveckling och ledarskap.

– Projektet ska öppna upp möjligheter för tjejerna så att de till exempel kan driva företag i framtiden. Här kan man få möjlighet att få en mentor eller komma i kontakt med en organisation, säger Ibado Elmi.

Den somaliska föreningen Hidde Iyo Dhaqan står bakom genomförandet av projektet ”Tjejer kan”, som är ett treårigt arvfondsprojekt.

Under söndagseftermiddagen och kvällen håller "Tjejer kan" öppet hus på Sofielundsskolan på Seved. Foto: SVT/Firas Razak

Syftet med projektet är att stärka, utbilda och coacha unga kvinnor med somalisk bakgrund, så att de kan verka som ledare i projekt, föreningar, företag och i övrigt i samhället. Projektets riktar sig till unga kvinnor mellan 15-25 år.

Ibado Elmi, projektledare i "Tjejer kan" och Warsame Osmanj, ordförande i somaliska föreningen Hidde Iyo Dhaqan i Malmö. Foto: SVT/Firas Razak

Mentorskap, professionell coachning och att jobba i miniprojekt är de viktigaste grunderna i ”Tjejer kan”.


– Tjejerna är är i små grupper där de har projekt och provar att driva något eget. Några har en skönhetssalong, några har en egen youtube-kanal. En annan grupp lagar afrikansk mat, berättar Ibado Elmi.

Ett annat miniprojekt är en fotoutställning. Foto: SVT/Firas Razak

Hon säger att projektet har fått mycket positiv respons av alla unga kvinnor som deltar.

– De har jätteroligt ihop och stöttar varandra och hittar sätt att samarbeta. Det är jätteroligt att se, säger Ibado Elmi.

De här tjejerna har en egen skönhetssalong som miniprojekt. Foto: SVT/Firas Razak

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer