Tjejjour mot internetmobbning

Uppdaterad
Publicerad

TRELLEBORG | Tjejjouren Selma på Söderslätt körde igång sin verksamhet för lite mer än en månad sen. Responsen har varit bra och ett antal unga tjejer har hört av sig dit för hjälp.

– Många av problemen bland unga tjejer idag handlar om internet, säger Cecilia Gerdtsson som jobbar på Tjejjouren Selma.

Hon tillägger:

– Kanske tar ett förhållande slut och så lägger killen upp en bild på internet för att han är sur. Då ringer tjejen till oss för att hon ligger naken på nätet och vet inte vad hon ska göra, säger Cecilia Gerdtsson.

Josefin Kvist och Madeleine Jönsson som går i nian på Liljeborgsskolan i Trelleborg har båda vänner som har råkat illa ut.

– Det har varit mobbing, inte hot men elaka ord, säger Josefin Kvist.

Tjejjouren erbjuder stödsamtal till unga tjejer via telefon, e-post och chatt, precis som flera andra tjejjourer i Skåne. Frågorna kan handla om allt från kropp och sex, till våld och hot. Vill tjejerna får de vara helt anonyma.

Jouren ska helt enkelt finnas där för den som behöver det. Det kan vara att följa med till polisen eller en rättegång, vara med och prata med en lärare eller hjälpa till att slussa vidare tjejen för att få rätt hjälp.

Innan Söderslätt fick en tjejjour hade kvinnojouren redan funnits där i två år. De vänder sig liksom tjejjouren till kvinnor i Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Förra året hörde 384 kvinnor av sig dit för hjälp och en stor del av dem var unga. Därför ansåg man att det fanns ett behov av en tjejjour.

Just chattfunktionen är något som 16-åriga Josefin Kvist och Madeleine Jönsson tycker är bra.

– Jag tror att det är ett bra stöd om man mår dåligt, så om det händer mig något kan jag tänka mig att använda den, säger Josefin Kvist.

Madeleine Jönsson håller med.

– Det finns stunder då man behöver någon att prata med, men det inte finns någon till hands. Då kan den vara bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.