Genom att blockera signalen från bilens nyckel hindrar tjuven bilen från att låsas, säger Göran Holmgren kommunpolis i Malmö. Foto: SVT

Polisens varning: så länsar tjuven din bil medan du handlar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inträffade ett tiotal bilinbrott på köpcenter runt om i Malmö. Det fanns inga uppenbara skador på bilarna så polisen misstänker att störningssändare använts.

Alltfler personer anmäler bilinbrott utan att det syns några skador på bilen. Man tror att man har låst med sin fjärrstyrda nyckel men signalen har blockerats.

– Man slår ut signalen eller spärrar den så det blinkar bara till i bilen men låsmekanismen fungerar inte och vi tror att det är ett antal personer som sysslar med detta och de åker runt till större parkeringar, köpcenter och andra ställen med mycket bilar, säger Göran Holmgren kommunpolis i Malmö.

Varnar allmänheten

Han har själv varit runt att satt upp skyltar och informerat om hur man ska skydda sig mot bilinbrotten.

Hans råd är att känna efter ordentligt att bilen är låst .

– På många nya bilar går backspeglarna in när man låser och då kan man se det annars får man känna efter på bildörren, säger han.

Just nu stundar stora köphelger och tipset är att inte ha stöldbegärliga saker synliga.

– Framförallt är det teknikprylar och väskor som lockar tjuven, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.