Tobias Gasslander i Staffanstorp är en av dem som drabbats hårt av diselstölder. Foto: Övervakningskamera/privat

Tobias blir bestulen på diesel två gånger i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Antal dieselstölderna ökar i Sverige, och bland de värst drabbade kommunerna ligger bland andra Staffanstorp och Örkelljunga i topp.
– Dieselstölder är något som vi utsätts för återkommande tyvärr, vi har åtminstone en till två dieselstölder i månaden, säger Tobias Gasslander, ägare av Stagab i Staffanstorp.

Tobias Gasslander berättar att stölderna brukar komma i vågor, och att det ofta eskalerar på hösten – när höstmörkret gör entré. Då tar sig tjuvarna in på området och tömmer dieseltankarna i företagets fordon och maskiner.

– Jag polisanmäler alltid men det är väldigt svårt för polisen att lägga resurser när det finns så få bevis, de slår till på nätterna, säger han.

Men Tobias har själv hittat en lösning – en egen övervakningskamera.

– Det har varit oerhört effektivt med en övervakningskamera, då skickas en bild till min mobil så kan jag se att obehöriga är inne och slangar diesel, säger han. Då larmar jag polisen direkt.

”Det tar en väldig kraft”

Dieselstölderna påverkas Tobias företag på många sätt – främst för att de är så återkommande.

– Det tar en väldig tid, hela planeringen förstörs. I bland måste vi sanera också om tjuvarna har spillt diesel, och det tar en väldig kraft att göra det så ofta, säger Tobias. De som vill ta diesel tar diesel, oavsett hur mycket de förstör på vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

staffanstorp

Mer i ämnet