I Staffanstorp har bilstölderna ökat mest i landet. Foto: Marco Ugarte / TT

Antalet dieselstölder ökar – allra mest i Staffanstorp

Publicerad

Dieselstölderna ökar i Sverige och allra mest har de ökat i Staffanstorp, visar Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik.
Mellan åren 2017 och 2018 med mer än 500 procent. Även Örkelljunga är hårt drabbad med en ökning på 135 procent.

Örkelljunga är dock den kommun i landet som drabbats värst av dieselstölder per 100 tusen invånare, totalt 259 anmälningar under 2018. Det är en ökning med 135 procent jämför med 2017.

Omkring 4000 dieselstölder ur olika  fordon, maskiner och tankar anmäldes i hela landet förra året. Men det är långtifrån alla, menar Hampe Mobärg som är vd på Maskinentrepenörerna.

– Från tidigare undersökningar vet vi att mörkertalet vid den här typen av brott är stort. Man skulle behöva dubblera antalet anmälda stölder för att över huvud taget komma i närheten av problemets verkliga omfattning, säger han i ett pressmeddelande.

Flera stölder i veckan

Bland de 20 värst drabbade kommunerna i Sverige toppar Örkelljunga statistiken. Staffanstorp kommer på en sjundeplats och Perstorp på en fjortonde.

Enligt Hampe Mobärg utsätts många för stölder flera gånger i veckan och känner att det är hopplöst att anmäla eftersom det är liten chans att tjuvarna åker fast.

– Vi uppmanar alla att jobba förebyggande med spärsändare, DNA-märkning, kameror och lås som skyddar mot slangning, säger Per Ek som är Maskinentreprenörernas regionchef i södra regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer