Exteriörbild på restaurang Atmosfär i centrala Malmö – krogen där ett stort sällskap festade loss utan att betala för sig. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Tog springnota på 82 000 kronor på Atmosfär i Malmö – fyra gripna

Uppdaterad
Publicerad

Det stora sällskapet åt och drack för drygt 82 000 kronor på juldagen. Men när det var dags att betala lämnade gästerna Malmökrogen Atmosfär.

Nu har flera gripits efter den uppmärksammade springnotan.

Efter många turer har två män och två kvinnor gripits, uppger åklagare Henrik Nordquist.

– Ja, fyra personer har gripits nu på morgonen efter att jag anhållit dem i sin frånvaro, säger han till TT och fortsätter:

Springnotan i Malmö

– Det rör sig om män och kvinnor i 30-40-årsåldern.

Formellt är personerna nu anhållna och ska höras med försvarare.

Juldagen 2023

En 42-årig man, känd seriebedragare som har avtjänat en rad fängelsestraff, misstänktes inledningsvis för springnotan. Det är oklart om samme man nu är en av de gripna – åklagaren är förtegen om fallet.

Det var på juldagskvällen 2023 som sällskapet, totalt 35 personer, åt middag på restaurangen i centrala Malmö. När det var dags att betala reste de sig från bordet och lämnade restaurangen i flera taxibilar.

42-åringen hävdade i efterhand att man kommit överens om att få betala via faktura – vilket restaurangägaren har förnekat.

Förnekar brott

De misstänkta ska enligt åklagaren förneka brott. Ärendet rubriceras som grovt bedrägeri.

– Det har framkommit sådant material som gör att man misstänker ett brottsligt förfarande. Jag bedömer det som grovt bedrägeri, det har varit systematiskt och förslaget, säger Henrik Nordquist.

Till SVT Nyheter Skåne säger Henrik Nordquist att frihetsberövandet av de fyra misstänkta hänger samman med risken att de kan återfalla i brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springnotan i Malmö

Mer i ämnet