Foto: Kävlinge kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tolvåkerbadet stängs på grund av rasrisk

Uppdaterad
Publicerad

Efter en besiktning av Tolvåkerbadet i Löddeköpinge beslutade den kommunala fastighetsägaren KKL på fredagen att stänga badet omgående. Besiktningen visade att det finns brister i bassängkonstruktionen vilket medför säkerhetsrisk både för besökare och personal.

– Vi besiktar våra badhus kontinuerligt och nu visade besiktningen av Tolvåkerbadets källare att det finns rasrisk från delar av konstruktionen. Därför behöver vi stänga badet omgående, säger Jimmie Persson, fastighetschef på KKB fastigheter AB.

Vid besiktningen upptäcktes vittringar i bassängens betongväggar som går ner i källaren. Även den så kallade skvalprännan var bristfällig.

Är det en dålig konstruktion eller är den bara gammal?

– Den är bara gammal. Bassängen lever på övertid. Badhusets livslängd är nådd, säger fastighetschef Jimmie Persson till SVT Nyheter Skåne.

Nytt badhus planeras i Kävlinge

– Båda våra badhus är byggda i början av 70-talet. Vi har gjort besiktningar löpande och vid den senaste inspektionen kom konsulten fram till att det inte längre är säkert att hålla badet öppet. Men kommunen har fattat beslut om att bygga ett nytt badhus, säger Johan Ericsson, ordförande för Arbetsliv- och fritidsnämnden i Kävlinge kommun, till SVT.

Var ska Kävlingeborna bada under tiden?

– Förhoppningen är att vi på bästa möjliga sätt kan tillgodose de behov som finns fram till dess att det nya badhuset är klart. Vi har ju redan världens finaste badplats, Öresund, där man kan bada i sommar. Simklubben däremot vet vi inte riktigt hur vi ska lösa i nuläget. Men det viktigaste är att upprätthålla säkerheten just nu, säger Johan Ericsson.

Badet stänger från och med idag. Foto: Johan Ericsson/Kävlinge kommun

Betongprover skickas på analys

Det som nu påbörjas är en mer fördjupande utredning, då bland annat betongprover från bassängen skickas på analys, för att kartlägga vilka brister som finns i konstruktionen.

– Innan vi vet de resultaten vågar vi inte spekulera i några åtgärder eller kostnader för badhuset, säger Jimmie Persson, fastighetschef på KKB fastigheter AB.

Utredningen beräknas vara färdig efter sommaren. Då fattas beslut kring vad nästa steg är för Tolvåkerbadet.

­– Vi kommer så snart som möjligt att kalla till ett möte med de föreningar som nyttjar Tolvåkerbadet. Utifrån vad utredningen visar får vi sedan ta ställning till eventuella behov av andra lösningar, säger Anneli Nilsson, sektorchef för arbetsliv och fritid på Kävlinge kommun.

Enligt badets hemsida kommer sommarens simskolor på Tolvåkerbadet att flyttas till Vikenbadet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kävlinge

Mer i ämnet