– Vi har planerat utbildningen, schemaläggningen och byggt lokaler för att kunna ta emot för 144 studenter, säger Caroline Mellgren, programansvarig på utbildningen. Foto: SVT

Tomma platser på polisutbildningen trots rekordmånga sökande

Publicerad

Trots polisens mål om att ta in 1 020 polisstudenter till våren har bara 651 blivit antagna. På den nya polisutbildningen i Malmö kommer 40 platser stå tomma till våren.

I polisutbildningens nya och 11 000 kvadratmeter stora lokaler i Malmö bygger man fortfarande det sista i de olika övningsmiljöerna.

40 tomma platser

Det ska bland annat bli butiker och lägenheter för att efterlikna verkligheten. Lokalerna kommer därmed inte utnyttjas till fullo när terminen drar igång i slutet på januari eftersom 40 platser står tomma.

– Det är naturligtvis tråkigt. Vi har planerat utbildningen, schemaläggningen och byggt lokaler för att kunna ta emot för 144 studenter, säger Caroline Mellgren, programansvarig på utbildningen.

Drygt 17 000 sökte polisutbildningen i landet. Enligt Rekryteringsmyndigheten fullföljde inte ens hälften sin ansökan och till slut var det bara ett par tusen som genomförde alla tester. Av dessa var för få kvalificerade.

Bättre marknadsföring

För att få rätt personer som söker utbildningen krävs att man når ut till hela befolkningen, menar Mellgren.

– Det finns också föreställningar om vad polisyrket innebär men det är mycket mer komplext än så. Det är också ett yrke som ställer väldigt höga krav på den som ska utföra det, förklarar Caroline Mellgren som är programansvarig på utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.